Suporterul “online”

Se spune ca mediul online ne face mai eficienti. In fiecare zi suntem bombardati de facebook, like, share, tag, blog, guestbook-uri, de parca toata existenta noastra s-ar limita la un ecran si o tastatura. Oamenii pot deveni orice, efemere vise ne pot manipula mintile, fotografii reale sau “photoshopuite” ne atrag privirile, prescurtari necesare (spun cei ce le folosesc) datorate lipsei cronice de timp. Android, blackberry, tablete, notebook-uri, toate astea ne inunda viata de zi cu zi.

In mediul online poti emite pareri, te poti certa, poti declara iubiri, poti avea, cu alte cuvinte, o intreaga viata. Poti, de exemplu, sa fi marele antrenor anonim si sa evaluezi prestatia si evolutia unui jucator, a unei echipe, a unui antrenor. Poti fi, cu alte cuvinte, un Alex Ferguson (fara Sir, ca ala e un titlu real), un Arsene Venger sau un Pep Guardiola. Te poti certa cu altii care au alte pareri, poti asterne intr-o “postare” kilometrica asezari de echipe, scheme de joc, poti orice! Din spatetele anonimatului il poti face cu ou si cu otet pe colegul de forum sau guestbook, poti da verdicte si te poti simti un dumnezeu al momentului.

Sa va povestesc cum am trait eu, copil si adolescent, toate acestea. Exista in Clujul meu natal un loc al “chibitzilor” numit “la lantzuri”. Era situat in fata berariei Ursus din actuala Piata a Unirii, Era locul unde se intalneau microbistii,. Era locul in care se petreceau ore si ore in interminabile discutii si analize. pe rand, unii mai intrau si mai luau o bere si reveneau cu mai mult avant in discutiile grupurilor. Se dezbatea si atunci aprins, se faceau si desfaceau echipe, se desfiintau antrenori sau conducatori. Un antrenor al “Universitatii” (nu mai retin care) a spus la un moment dat (mai in gluma mai in serios) ca el e tentat sa mearga acolo sa isi faca tactica viitorului meci. Gaseai acolo oameni care iti puteau povesti ore intregi despre Ioanovici sau Dr.Luca, despre Andrei Sepci, Petru Emil sau Remus Campeanu. Adolescent fiind, stateam cumva la o margine si ascultam sfatosii cu tample carunte. Imi doream sa ajung vreodata sa stiu si eu la fel de mult ca profesorul Fitz sau ca nea Titi. Nu am auzit niciodata vreo injuratura, vreun cuvant greu la adresa cuiva, vreo aluzie la altceva decat la cariera sportiva. Nu familii, nu pacate ale tineretii, nu sudalme. Iar exceptiile (chefurile lui Zoli Ivansuc de exemplu) erau relatate cu duiosie parinteasca si o intelegere nemaipomenita.

Citesc acum, in mediul online bineinteles, forumuri de suporteri. Mai mult ale echipelor transilvane. Ale lui “U”, Gaz Metan si Brasov (cum s- mai fi numind acum fosta Steagul). Inunda de invective, de cuvinte suburbane, uneori de instigari de tot felul (de la dat foc la nefericita “afara cu ungurii din tara”) . Vad acolo pareri exprimate intr-un limbaj de mahala, sunt atacate persoane si familiile lor (mai departe de subiectul strict sportiv), e o desfasurare de un kitsch intelectual de cea mai joasa speta. Eventuale postari serioase sunt imediat luate in deradere si cad in derizoriu.

E asta tara mea? Sunt astia prietenii, colegii, vecinii, rudele mele? I-as lua pe tioti de mana si i-as duce in amintirea mea, “la lanturi”. Sa stea fata in fata, sa aiba constiinta identitatii si a raspunderii pentru fiecare cuvant rostit. Ca “rostitul nu-i ca scrisul”, acolo il vezi pe cel din fata ta, esti ochii in ochi si inima langa inima!

Nota: prin asumarea identitatii reale ceruta de administratorii site-ului, forumul celor de la “U” s-a mai curatat intrucatva dar inca mai e  mult pana departe !

Mediul online sa fie de vina? Esti tentat sa spui da, are pacatul globalizarii, al anonimatului, al accesibilitatii pentru oricine. Raspunsul mi se pare mult prea simplist pentru a fi corect, pana la urma e vorba de educatie. Prea multi pe forumuri si mult prea putini pe stadioane!

Photo: ClujArena, mult prea goala! Suporterii sunt, bineinteles, in mediul online, pe forumuri!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s