“Clujean de bun simt” sau cand se urca porcul in copac

Ce voi scrie in continuare pleaca de la o constatare. Una trista. Exista o atitudine la unii clujeni pe care nu o inteleg. Cand vine vorba de “Universitatea” dar nu numai. Poate ca aici e cea mai vizibila, pentru ca se polemizeaza mult pe forumuri, comment-uri la editiile online, etc. Ma refer la “judecata globalizatoare”. Judecam grupul dupa indivizi. Clujenii, carora rivalitatea asta intre doua echipe de fotbal le da apa la moare, au “talentul” asta. Nu mai departe decat comentand articolul precedent, un bun clujean ma pune la colt : “esti penibil cu dedicatia, mutrele celor din tribuna arata orice dar nu civilizatie si spirit universitar“. Este o mostra de bun clujean care isi spune “clujean de bun simt”. Bun simt ? Cata ipocrizie ! Bun simt? Cata lasitate ! Genul asta de “postaci” care se ascund in spatele cate unui apelativ de “clujean cu bun simt” ma face sa ma gandesc ca tot efortul de a explica ce inoportun e sa judeci oamenii cand nu ii cunosti este in zadar.

Ca sa nu cad in greseala lui, nu il judec. Il compatimesc ! Si ma gandesc, totodata, ca acolo in tribuna aia mult blamata de “bunul lui simt” de clujean ofuscat, langa mine, doar langa mine stateau un absolvent de Politehnica, inca un absolvent de Politehnica, unul de la ISE, un avocat, un profesor, si inca unul. Vreo 100 de ani de scoala in sapte oameni. Scoala aia adevarata, dinainte de ’89 , cand scoala era scoala si un proiect de semestru la Constructii era cat un masterat de doi ani de azi. Ce-i drept,  nici unul nu este vreun Alain Delon sau vreun Clark Gable , sa ne calificam in judecata aia a “clujeanului de bun simt”.

Acuma e drept, probabil ca “clujeanul de bun simt” e exponentul “noului Cluj”. Ala cu sclipici si boci si uioreni si lapuseni . “Noul Cluj” pentru care brandurile si simbolurile valoreaza cat o ceapa degerata. “Noul Cluj” al “clujeanului de bun simt”. Sta-i-ar in gat !

Advertisements

5 thoughts on ““Clujean de bun simt” sau cand se urca porcul in copac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s