Sabinul “noului Cluj”

L-am citit inca de pe vremea lui “M-am saturat de Romania”. Il stiu. Om cu idei putine si fixe. Isi spune Sabin. Si Gherman. Scrie editoriale. Nu cred ca il intereseaza cine il citeste. El scrie. Gazduit (se putea?) de un portal de stiri cu proprietar pe masura ideilor sale. Daca e de stiri, ar trebui sa fie echidistant. Dar nu e. Nici Sabin si nici portalul. Se potrivesc !

cluj2Are Sabinul asta acum o “serie” de editoriale despre Transilvania. Stiti teoria, aia cu “ce mult dam noi la centru si ce putin ni se intoarce inapoi”, nu? Acuma ce-i drept, omul nu ne prezinta date, trateaza problema ca pe o axioma. Oricine spune altfel decat el este doar un “mitic”, un “sudist”, ce mai, un incult de ala care “ne da lectii noua, transilvanenilor neaosi”. Vede peste tot “postaci platiti”, vede peste tot conspiratii anti-transilvanene, sau, cel putin, conspiratii ale prostilor impotriva noastra, a transilvanenilor .

Daca discutam strict economic, ii recomand Sabinului meu sa faca o calatorie in cateva locuri “istorice” si “productive” ale Transilvaniei care, nu-i asa, dau mult la centru. Ii recomand sa inceapa cu platforma CUG din Clujul lui, sa continue pe la Turda, sa faca un popas la Calan printre ruine demne de un film hollywoodian, sa ajunga la Petrosaniul mineresc. Si sa caute, Sabinul meu, batand cu pasul Transilvania lui si a mea, fabricile de zahar din Teius sau Tg Mures iar la intoarcere sa caute Avicola de la Apahida, Popesti sau Floresti. Sa le caute pe toate astea si multe, mult prea multe altele, si apoi sa-mi explice cum e aia cu “datul la centru”. Musai sa faca un popas pe dealurile Lomb dar mai ales Sf Gheorghe de langa Cluj. Mai ales pe al doilea, unde o administratie nu-i asa, transilvana, impreuna cu un potent, nu-i asa, transilvanean au facut/fac/vor face ba cartier de locuinte, ba parc fotovoltaic, ba, cine stie, poate o baza cosmica. Sa faca toata excurisia asta cu pixul in mana, sa noteze imensele venituri varsate statului de catre toate aceste locuri, si apoi, cu har profesoral, sa vina si sa ni le arate. Calculele adica.

Ii amintesc Sabinului meu ca satenii aia amarati de la Galtiu au purces vreo 20 de km pe jos in 1918 pana la Alba Iulia nu ca sa strige “Vrem o Transilvanie independenta” ci “Vrem sa ne unim cu tara”. Cu “tara”, Sabine, nici nu i-au spus numele, ca se stia care e aia. Si erau acolo si Maniu, si Vasile Goldis, si multi altii. Sabin nu era. El visa la fantasmagorice teorii conspirationiste. “Anti” transilvanene. Suparat nevoie mare ca de ce spun unii ca in Ardeal ar putea exista un conflict. Aici are dreptate, conflict nu este ! Mi-e drag si Pista, si Janos, si Erzsebet si Kinga. La fel ca si Ion, Gheorghe, Maria sau Floarea. Nu pot insa sa uit ca exista un Tokes Laszlo sau un Csibi Barna. Daca ma fac ca ii uit , astia se multiplica. Si nu e bine, Sabine ! Nu e bine nici pentru Pista si nici pentru Ion. Nici pentru Janos si nici pentru Gheorghe. Nici pentru Erzsebet si nici pentru Floarea !

Nu ma astept sa priceapa Sabinul meu ceva.Nu ca n-ar fi capabil, ci pentru ca nu vrea. Daca zice ca mine e unul din miile, zecile de mii de oameni normali. Se pierde adica in multime. Asa, cu teoriile lui, iese in evidenta. E drept, una negativa, dar, exponent fiind, probabil al “noului Cluj”, aplica foarte bine teoria unui Michael O’Leary care e adeptul “publicitatii de orice fel, inclusiv negativa, ca se vorbeste de tine”. Si uite ca are dreptate, ca am scris un intreg articol despre el.

Sabine, tu si “noul Cluj”. Sta-v-ar in gat !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s