Cand e sa se aleaga praful……

Sa mai lasam putin fotbalul si pe “U” sa isi traga respiratia dupa momentele unice pe care le traieste si sa ne intoarcem la unul din favoritii mei.Poate va amintiti, vorbeam de Sabinul datator de lectii. Pana acum ne-a dat trei. E drept, de vreo saptamana nu mai scrie. A primit o noua sarcina: E noul director al postului Transilvania L!VE. Poate nu mai are timp de scris, ca trebuie sa “restructureze”. Asa am inteles, ca va trebui sa reduca. Personalul la vreo 30 de oameni si grila la vreo 4 ore de emisie pe zi. Greu si usor in acelasi timp. Cum inteleg ca profesionistii postului s-au cam “cerut afara” singuri, nici n-ar mai avea cu cine.

Ma gandeam ca totusi, aceasta noua “insarcinare” ne va da ocazia sa il vedem pe Sabin-managerul Sa ne arate ce stie si ce poate . Ca pana acum doar dadea lectii. Ultimele sale trei editoriale chiar asa se numeau : lectia1, lectia2, lectia3…Despre…..nu ghiciti? Transilvania si regionalizare. No bun, subiectul asta ii e drag Sabinului de vreo 15 ani. Nu prea intelege el cum e aia, dar ii place. In ultima lectie ne da doua exemple de tari europene care, vezi Doamne, “s-au regionalizat” si ce bine o duc : Germania si Polonia. No bun! zice ardeleanul din mine. Numai ca n-am auzit ca in Polonia sa se vorbeasca de autonomia rusilor/ucrainienilor sau a slovacilor or a nemtilor, nici in Germania n-am auzit de vreo autonomie care sa-i cuprinda pe francezi sau olandezi. Imi pica fisa : ma, esti prost, el vorbeste de o autonomie reala, una administrativa, una a gospodaririi rationale a resurselor locale, fara “dijma” de la centru. Daca n-as sti despre cine vorbesc, l-as crede. dar parca tot Sabinul nostru le spunea “miticilor” sa plece peste Carpati, sau moldovenilor sa sada in Moldova lor. Asta cum “rimeaza” cu descentralizarea reala mai Sabine? Ca maine daca vrea muschii mei ma mut la babadag, na !

Subiectul asta al autonomiei, generos ca esenta, nu e altceva decat o ciorba pe care o tot incalzesc unii cand le convine. O fac ungurii (nu Pista sau Feri, nu la ei ma refer) cand e vreo campanie electorala prin Ungaria, o fac ai nostri politicieni de la centru cand li se pare ca suna bine sau apare vreun “ucaz” de la Bruxelles. Sunt unii care o fac continuu, cu o perseverenta demna de o cauza mai buna. Unul din ei e Sabinul nostru. Ca e aciuiat la un anume trust de presa, care trust are legaturi cu anume personaje ce se viseaza guvernatori, este, de buna seama, doar o intamplare. Pentru neinitiati poate, pentru mine nu e. Sabinul aplica politica picaturii chinezesti. Ne tot spune de tot felul de concepte abstracte de autonomie, uitand (oare?) ca atata vreme cat avem in fruntea bucatelor aceeasi reprezentanti, putem sau regionalizam regiunea, ba putem regionaliza si dealul Feleacului pe curbele sale de nivel, ca rezultatele vor fi tot alea. E drept, vor fi ramuri industriale care vor cunoaste un avant. Cum ar fi industria producatoare de girofaruri. Sau cea care produce autoturisme de lux. Ca doar, nu-i asa?, n-or umbla sefii noilor regiuni in Loganuri prapadite in aglomeratia unui Cluj asfixiat, pe la 6 seara in fata la Sora. La asta te-ai gandit, Sabine ?

Advertisements

2 thoughts on “Cand e sa se aleaga praful……

    • Ma Mihai, o sa ma “chinui” sa scriu odata unul sa zici ceva de rau.Ca daca nu ma invat cu laudele si o las pe tanjala. Ba nu, ma critica Luci, mi-am amintit. Baga Chioreanule !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s