Multumim, mami !

“U”este mereu un miracol. Al premierelor emotionale. Niciodata nu am inteles reticenta unora pentru un FENOMEN. Stiu, se leaga poate de “noul Cluj”. Unul care “incearca” sa nu mai aiba nimic din savoarea si minunea de a fi a cetatii.Unul care se vrea un New York fals sau un Paris fara stralucire. In loc sa fie simplu : CLUJ.

Aseara, in parc, un nou “fenomen alb-negru“. Stiu, ma asteapta, poate, comentarii ironice sua defaimatoare. A celor ce sunt adeptii “noului Cluj”. Eu nu sunt. Eu sunt adeptul Clujului lui Lucian Blaga,a lui Constantin Daicoviciu, a lui Mircea Luca. Nu, nu, acestia enimerati nu sunt din “noua elita” a unui “nou Cluj”. Nu sunt nici dezvoltatori imobiliari, nu sunt nici patroni de mall-uri comerciale, nici macar patroni de echipe de fotbal. Sunt insa, spre disperarea unora, esenta si emblema unui Cluj care se vrea Capitala Culturala Europeana.

Aseara pe stadionul care indiferent de denumire se va numi, in inima suporterilor “Dr.Mircea Luca“, s-a mai petrecut un miracol. Unul din cele care fac Clujul si “U” sa fie una. Cand derbiul ultimelor doua campioane aduna pe un deal 2,000 de spectatori , un meci anonim cu CS Severin aduna in triibune 2,000 de femei si copii. Joaca “U”, e explicatia simpla a acestei efervescente. Iar “U” este o IDEE, un SPIRIT pe care nu-l vor ingenunchea nici o performanta efemera sau platita cu bani grei.

O sa va spun ca pe stadionul din parc au fost aseara Doamna Chiorean si Andrada si Ana….Trei generatii. Ca au fost acolo si Mihaela, si Violeta si Lavinia si Loredana si multe, multe alte femei. Ca au fost copii. Ca au rasunat voci cristaline. Si sincere. Sotii, prietenii, iubitii, erau afara. Asteptau sa bata “U”. Si cantau. La un moment dat, vocile de afara si dinauntru s-au contopit. Intr-un unic “Lupta U!”

Imi place ca am prieteni destepti. Spune Dan : Cel mai tare ma bucura faptul ca după orice greutate, noi devenim mai puternici! Cu cât ne vor unii mai dispăruți, cu atât noi renaștem mai tare. Arpi, muresan, mitica, walter si marginean- va mulțumesc tuturor!” Cateodata ma gandesc ca daca , prin absurd, IDEEA “U” s-ar contopi intr-o performanta europeana., stadionul din parc ar suporta o mica parte din ceea ce “U” poate coagula in jurul sau.

La sfarsitul meciului, suporterii si-au asteptat “suporteritele” printr-un culoar de steaguri su fulare. Ca la nunta. Numai ca nu era o nunta, era doar o bucurie a faptului implinit. 2000 de femei care au afara soti sau iubiti , demonstreaza ca “U” e a comunitatii. ca “U” este o FAMILIE. Indiferent de cat de multi ii vor raul, indiferent de cat de multi se “aliniaza” din oportunism sau incultura “noului Cluj”, “U” ramane acea familie nascuta intr-un septembrie 1919 . A NOASTRA.

Citesc undeva o stire seaca : “100 de jandarmi vor asigura ordinea la meciul U – Severin”. Cred ca cei care ii conduc ar trebui sa isi pastreze resursele pentru altceva. Sa pastreze ordinea? Cine ar fi cei care ar atenta la “ordinea de drept?

Poate ele ;

meci severin 11

Sau ele:

meci severin1

S-a castigat doar un meci obscur, ar spune unii. Ba nu, s-a castigat ENORM ! S-a castigat o legatura care nu va mai putea fi rupta intre “U” si copiii sai. Nu de alta dar, spune Radu : “Fiindca mi-a fost mila de ea sa o trimit singura, nevasta-mea si-a dus o prietena….stelista (cica, convinsa)….dupa ce a trait iesirea aia de pe stadion (pe sub fulare),a spus doar: “nici un meci nu o sa mai ratez pe stadionu asta !!!!

Saru mana Doamnelor. Domnisoarelor pentru lectia data “noului Cluj”. Care e AL VOSTRU si asa va ramane pe veci !

Advertisements

1 thought on “Multumim, mami !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s