ACUZ

Ideea de a scrie acest acticol a plecat de la o stire aparute pe redactiadestiri.ro. O gasiti AICI, Cu alte cuvinte, conducatorii multor structuri sportive din Cluj ACUZA municipalitatea ca subfinanteaza sportul. Incerc sa fac lumina in aceasta extrem de grava afirmatie.

Exista activitati sociale, de anvergura, care, oriunde in lumea civilizata, peste tot unde omul e cu scaun la cap, sunt finantate de comunitate. Una din ele este cultura. Altele sunt educatia si sanatatea. Toate trei insa, primesc un esential stimul si ajutor de la ceea ce inseamna sportul ca activitate sociala. Ne place atat de mult sa folosim sloganuri si sabloane : “Sportul e cel mai bun ambasador al Romaniei in lume“. In general, cei ce folosesc sabloanele astea sunt exact aceeasi care nu fac NIMIC pentru a dezvolta sportul.

Daca am face un inventar al bazelor sportive distruse in ultimii 20 de ani doar la nivelul Clujului, ne-am cruci ! Daca insa am face un inventar al celor care, prin performanta sportiva, au dus faima Clujului mai departe, nu ne-ar ajunge un articol. Spun asta pentru ca toate aceste “dezastre decizionale” acumulate in timp se vad si se vor vedea.

Revenind la subiectul articolului mentionat mai sus, am o vaga banuiala. Se leaga, poate, de conceptul pe care il tot mentionez, acel blestemat “nou Cluj”. Se pare ca in Clujul noilor generatii se vrea ca nimic sa nu stirbeasca din “performantele” unei anume echipe. Nimeni si nimic sa nu se mai intample inafara “fenomenalelor” rezultate de pe un deal. Cum adica? Sa castige echipa de baschet un titlu national? Cum adica? Sa joace echipa de handbal fete in grupele Woman’s Champions League?  Cum adica? Doamne fereste , daca apare o noua Eva Zorgo la sectia de atletism? Te pomenesti ca o aparea vreun Stefan Tasnadi, sau, poate, vreun Serban Dobosi ? Daca vreo echipa castiga de 7 ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni (cum a facut-o CSMul lui Paneth si Dobosi)? Daca, Doamne fereste, continua incredibilele performante ale lui Florin Bercean? Sa se vorbeasca de Cluj datorita performantelor din judo ? Poate, de nicaieri, va aparea un nou tandem Martin-Pop si ne trezim cu o echipa de baschet fete aureolata de campionate intregi ? “Asta nu se ezista“…..Si atunci, prin slugile din Consiliul Local , taiem bugetul pentru sport. S-au prezentat in intalnirea respectiva cifre halucinante. Cica bugetul de la Baia Mare aloca 9 milioane de lei pentru sport. Al nostru, 3 milioane. Sa ne amintim : la Baia Mare exista doua echipe mari si late : una de handbal fete ( locul doi momentan ) si una de rugby (fosta campioana, actualmente pe locul doi in campionat ). Atat !  La Clujul celor aproape 500,000 de vietuitori zilnici (am adaugat aici si masa de studenti ) , la o asemenea diversitate de sporturi , alocam de trei ori mai putin.

Mi se pare mie sau asistam la cea mai marsava actiune a unui/unor personaj/e care are/au tot Clujul in mana (sau la mana, dupa preferinte)? Personal am combatut multa vreme ideea asta, considerand ca, totusi, Clujul are atatea valori, atatea personalitati, ca la Cluj nu e posibil ceea ce vad prin orasele mici si napastuite unde vreun “baronas” subjuga orasul. Se pare ca m-am inselat! Nu doar ca m-am inselat, dar la Cluj dimensiunea grotesca a imposturii si golanelii depaseste orice limita ! 

” Au pus Clujul pe harta Europei ” tipa la unison “Sabinii” linsului in dos. Serios ? Pusul asta pe harta, fara impostura si golaneala, decent, discret, cu bun simt ardelenesc, l-au facut si Eva Zorgo si Stefan Tasnadi (medaliati OLIMPICI), si echipa de baschet fete invingatoare a unei Primigi care inseamna la “paritatea” de azi un fel de Barcelona la patrat , si atatia altii.

Pana cand trebuie sa suportam batjocura unor impostori care conduc Clujul ? Pana cand un sofer ajuns consilier local rade in nas unui oras intreg ? Pana cand un Emil Boc servil si umil, “calitati” invatate probabil pe cand “pastea” gastele la Rachitele, isi va bate joc de un oras precum Clujul?

3,000,000 lei , buget pentru sportul clujean. Un tramvai mov a costat 1,5 milioane de euro, adica vreo 6,600,000 de lei. Frumos, nu?

Ca sa nu ramaneti nedumeriti, sa faceti supozitii, va spun si numele : numitul Arpad Paszkany nu suporta succesul altuia. Nu-i vorba ca al lui e fals si obtinut prin fraude, ca doar nu o fi toti jucatorii aia plecati din Gruia idioti cand spun ca acolo e mafie. Hai, unul, doi, dar toti ???? Emil Boc cu locotenentul Popa sunt doar doi din marionetele jucate pe degete de un om cu vise de marire . Sabine draga, ne spuneai candva de “baroniada” miticeasca si o combateai (proletar) De “grofiada” clujeana cand ne spui, Ghermane?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s