Drumurile…..tarii……

Am fost la Sibiu. La un curs. Unul din alea fara de care nu poti activa in anumite domenii inca reglementate de stat. Am revazut cu drag un oras frumos si tare apropiat inimii mele. Inafara Clujului natal, probabil ca Sibiul mi-e cel mai apropiat.

Pentru ca suntem in Romania asta pe care o iubim si detestam in egala masura, pentru ca portiunea Sibiu – Sebes este poate cea mai mare bataie de joc a autoritatilor in ceea ce priveste transportul rutier prin lipsa unei infrastructuri adecvate si pentru ca mi-e atat de drag Ardealul in care romanii, ungurii si sasii s-au amestecat atat de frumos, am ales varianta Sibiu-Medias-Tarnaveni-Iernut-Turda-Cluj. Nu o sa imi para niciodata rau de alegerea asta, e o zona in care te umpli de frumos. Frumosul din natura, frumosul satelor, aerul de intimitate amestecat cu “maretia” usor infricosatoare a celebrelor biserici fortificate sasesti.

Nu fac drumul asta prima data. Stiam ca din 2010 portiunea Medias-Sibiu e “in reabilitare”. Inventam cuvinte care sa sune….cumva. “Reabilitarea” asta se tot face si nu se mai termina. E vorba de 50 de km, drum national (DN 14), strabate o zona frumoasa, candva leaganul sasilor ardeleni: Sura Mare, Slimnic, Seica Mare, Axente Sever. Sa va spun cum se circula pe drumul asta:

Abia treci pe sub “autostrada” A1-Sb (pe cuvant ca asa sxcrie pe placute), ca, inca inainte de a intra in Sura Mare, incepe “reabilitarea”  Sura Mare e primul “contact” cu organizarea saseasca, cu case lipite, cu “plombe” de modernism:

C&C 029

Incepe “reabilitarea” drumului cu, se putea altfel, un semafor:

C&C 030“bucuria” absoluta a soferilor. Sa vedem ce urmeaza dupa semafor:

C&C 031

C&C 032

Vi se pare cunoscut, nu? Drumul prin interiorul satelor e cel mai “bun”, adica e acelasi de acum vreo 20 de ani. E culmea ca il preferi asa vechi, decat “reabilitarea” asta ce pare abandonata:

C&C 033

Asta si pentru ca in exteriorul localitatilor, nu doar ca lucrarile par abandonate, dar marcajele sunt aproape inexistente. Ganditi-va ce si-ar spune in barba un nefericit sofer ce ar merge noaptea, pe ploaie si ceata, pe un drum ca asta:

C&C 037

Daca inca nu v-ati saturat si nu ati aruncat cu palaria de pamant spunand doua-trei vorbe de duh la adresa “marimilor” zilei, sa va arat o alta durere pe care o tot semnalez, dar nu aude nimeni. Toate satele de pe drumul asta sunt de o frumusete aparte, aproape in toate gasesti celebrele biserici fortificate (evanghelice, luterane,etc) :

C&C 040

C&C 041

Astea toate sunt din categoria “Avem…..si ce daca? Ne pasa?“. Ajungem la ele? Poate, unii, daca isi iau inima in dintii pe drumuri ca acesta:

C&C 042

Daca ati rezistat pana acum , trecand prin Agarbiciu, ajungem si la Axente Sever, unde gasim din nou un adevarat monument din aceeasi categorie “Avem…si ce daca?….” :

C&C 047

Si daca mai rezistati, ajungem si la Copsa Mica unde gasim o alta “bijuterie: despre care putina lume stie :

C&C 050

Suntem la cativa kilometri de Medias. Credeti ca a trecut “calvarul reabilitarii” ? S-o credeti voi !

C&C 052

C&C 054

Si iata ca am ajuns la Medias, exact cum am plecat din Sibiu, cum altfel, pe un drum “in reabilitare”:

C&C 055

Tot ce v-am descris se “intampla” pe 50 de kilometri. O bataie de joc fara seaman. Dupa ce faci un asemenea drum, nu te mai miri ca la noi un kilometru de autostrada costa 20 de milioane de euro si peste. Suntem chiar niste idioti cu totii ? Nu putem schimba nimic?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s