Examen de “licenta”……

Stirile vin una dupa alta. Nori negri si rafale de vant rece se abat asupra unor cluburi de traditie din fotbalul romanesc. Din “motive de licenta“….

A ajuns “licenta” asta sa fie precum doctoratul. Il ia “cine trebuie”. Cand spun asta nu o sa uit “veci” (ca un ardelean sadea) cum semneaza sefii Jandarmeriei clujene: “doctor…….” Dumnezeule, ce-o fi spunand Sextil Puscariu, intaiul rector al Universitatii Clujene in 1919?  Sau Blaga, Stefanescu-Goanga, Popovici, Daicoviciu, Pascu?

Asa si cu “licenta” asta sportiva. “Impusa” (minciuna) chipurile de UEFA. Care, de fapt, impune doar auditarea in acest fel a cluburilor din cupele europene. Din ratiuni de fairplay financiar, de conditii de desfasurare a jocurilor, etc. Numai ca noi (“ei” adica, Mitica si Sandica, acesti Lolek si Bolek ai fotbalului romanesc) s-au grabit sa ni-l vare pe gat. Procesul adica. De “licentiere”.

Sa ne intelegem, nu impunerea unor reguli echitabile contest eu. Ci, ca de obicei, pusul carutei inaintea cailor. Totul e perfect in fotbalul romanesc, doar acest “super audit” numit pompos si gaunos “licentiere” ne lipsea. Lumea e fericita, stadioanele pline, nivelul jocurilor la cele mai inalte cote, rezultatele internationale sunt minunate, e cazul sa ne “aliniem”. 

O sa va arat niste cifre care probabil va vor da oglinda reala a fotbalului romanesc. S-au desfasurat pana acum din retur un numar de 9 (noua) etape. De pe site-ul http://www.liga1.ro am extras numarul de spectatori de la fiecare etapa, asa ca vi-l prezint spre “studiu” :

Etapa Numar total Medie
              18             23,700         2,633
              19             29,152         3,239
              20             32,700         3,633
              21             54,100         6,011
              22             37,300         4,144
              23             35,100         3,900
              24             51,154         5,684
              25             24,700         2,744
              26             52,131         5,792

Lolek si Bolek n-au nici o treaba ! Ei nu privesc aceste cifre de-a dreptul infricosatoare ! Sa mai spun ca in intregul campionat in desfasurare, audienta maxima a fost de 75,312 spectatori in etapa a 14-a. Cu o necesara remarca: in acea etapa s-a jucat Steaua-Dinamo, cu o audienta de 49,112 spectatori (conform aceluiasi site). Fara acel meci, si media acelei etape era “in trend”, adica 3,275. 

Te apuca fiorii ! Etapa 18 : 23,700 – pe vremurti era audienta la un “U” Craiova – FC Arges . Etapa 25 – 24,700 – era fara probleme audienta la un “U” Cluj – UTA sau Farul Constanta – Petrolul !

“Licenta” ? Oare ce criterii de “licentiere” indeplinesc stadioanele din Chiajna, sau Tg Jiu sau Brasov (Tineretului) sau Giulesti? Daca au fost asa de “licentiate”, de ce n-au jucat Steaua sau Dinamo meciurile din competitii europene in Ghencea sau Stefan Cel Mare? Ma uit cu groaza la ce “vine”. Cu exceptia Timisorii, oare ce stadioane au Corona Brasov sau FC Botosani sau Delta Tulcea? Ce “criterii” or indeplini acestea? 

Imi amintesc undeva prin anii 90, Real Madrid, intr-o situatie financiara disperata, iese din “clinciul” datoriilor cu ajutorul comunitatii madrilene: Primaria din Madrd cumpara de la club cu 200 de milioane de dolari Santiago Bernabeu si a doua zi il da in folosinta gratuita pe 100 de ani, cui? Ghici, ghicitoare? Clubului Real Madrid. La noi, in “amplul proces de linetiere ” a lui Lolek si Bolek (sa nu-l uitam pe gangavul Duru), asta ar fi fost considerata o “manareala” si erai trantit de la “licenta”.

Doamnelor si Domnilor, E VREMEA ! Daca nu ne trezim, in sezonul 2016-2017 vom avea o medie de spectatori de 1,000 de suflete, campionatul se va juca non-stop pentru ca, nu-i asa, vom folosi salile polivalente prin adaptarea regulamentului. Teren mai mic, jucatori mai putini, nu mai tremura operatorii TV in frig, iar Lolek si Bolek vor “cuvanta” la fel de “doct” si de idiot la “probabil cel mai bun talkshow zilnic din Romania”, inegalabilul “IvanoviciMiticaSandu TV”.

Advertisements

One thought on “Examen de “licenta”……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s