Tichia numita “licenta”

Plec de la ceea ce cred cu adevarat : “Ce-i lipsea chelului? Tichia cu margaritar”. Nu avem juniori, nu avem stadioane, nu mai avem spectatori, suntem pe locul 50-60 in lume, dar DESIGUR, avem un “proces de licentiere”.

Desigur, se poate aduce argumentul ca asa se insanatoseste fotbalul romanesc, ca cei care rezista inseamna, nu-i asa, ca sunt “sanatosi” si “viabili”, etc. Bullshit! “Licentierea” asta, o tampenie in sine, inventata de UEFA si obligatorie doar echipelor ce participa in competitii europene, a fost “adoptata” de FRF intr-un “manual de licentiere” de 85 de pagini. Te doare mintea ! Un expert de la KMPG sau Standard&Poor’s s-ar lua de cap. Desigur, “manualul” asta e o traducere a celui de la UEFA, fara nici o amprenta nationala. Tari precum Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia, nu au un asemenea “proces”. Acuma e drept, acolo joaca Barcelona, Real, Benfica, FC Porto, Panathinaikos, nicidecum Chiajna, Viitorul si in curand Sageata si Damila.

Trecem peste considerente generale si discutam aplicat. “Regulamentul” asta de “licentiere” n-are nici o treaba cu legile romanesti ! Dupa desteptii de la FRF e musai sa indeplinesti niste “criterii”. Despre cele de infrastructura am scris intr-un post anterior. Nici vorba sa fie respectat, dar prostii se fac ca nu vad. Despre cel financiar, care e o tampenie de la A la Z o sa vorbim acuma. Sunt echipe care isi “rostogolesc” datorii catre stat de la un an la altul prin tot felul de “esalonari” semnate vinovat cu vremelnici sefi de pe la finante. Aia e bine ! Se zice, care vasazica, ca NU AI DATORII. Dinamo ne poate spune cum tot rostogolesc datorii ajunse la zeci de milioane. Dar, nu-i asa,. ia licenta. Nici usturoi n-a mancat , nici gura nu-i miroase ! Ca Dinamo atatea altele !

Gasim in schimb niste “prosti de serviciu”. In trecut au fost Timisoara si Craiova. Azi sunt Rapid si “U”. Maine? Mai sunt cateva, poate un Brasov, de ce nu un Petrolul, si am rezolvat problema. A fost indeplinit obiectivul . Insolventa este un instrument juridic legal la care apeleaza cele mai mari firme din lume. E un mijloc de a te proteja porvizoriu, in timpul unui program ambitios de revenire pe linia de plutire. In toata perioada asta, in Romania si aiurea, firmele aflate in aceasta stare sunt PROTEJATE privind ingradirea oricarui drept privind activitatea lor. In ceea ce priveste cluburile de fotbal , putem spune “protejate prin efectul legii, ingropate prin efectul unui regulament tampit” care nu tine cont de faptul ca obiectul de activitate nu e nici vanzarea de castraveti, nici prasitul manual ci, ca sa vezi, exact activitatea sportiva a carui DREPT de a o exercita e ingradita de acest regulament. Discutam de “planuri de reorganizare aprobate de judecatorul sindic” cu aere de mari cunoscatori. Aiurea, litera si mai ales spiritul legii insolventei garanteaza ca nu iti sunt ingradite drepturile. In cazul nostru, drepturi obtinute pe teren, acolo unde ar trebui sa se desfasoare activitatea unui club sportiv. Acolo si numai acolo !

Nu ma pot abtine sa nu constat , in ceea ce priveste pe “U”, cati judecatori supremi au aparut: Unul ne da exemplul Bistrita. Sa ii spunem acestuia ca, daca “U” intra in insolventa in 9 ianuarie ca si Bistrita, conform timing-ului actual, planul era aprobat pe 22 aprilie, adica exact la timp (pentru a fi prezentat, daca il tot cerea o comisie, desi n-avea dreptul). Sa ne amintim: prima cerere a fost depusa pe 3 ianuarie cu termen pe 7 ianuarie cand, ce sa vezi, judecatorul constata ca Marginean nu a facut dovada Hotararii AGA de cerere de intrare in insolventa. A intrat o luna mai tarziu, si s-a ajuns la termenul actual de 22 mai. Cine sa fi fost “vinovatul”? A, nu, nu Marginean, nici vorba, ci ASR, Boc, Tiril, taxatoarea de la gara, vanzatoarea de covrigi, oricine dar nu Marginean. Logica, frate ! In acelasi timp, pentru ca tacamul dezinformarii sa fie complet, apare un sondaj pe site-ul suporterilor, cu intrebarea “Cine credeti ca e principalul vinovat pentru neacordarea licentei?” Variantele de raspuns sunt naucitoare : “Boc/ASR/Toti suporterii/Tiril/Nu ma intereseaza“.  Parca e logica “copy/paste” de mai sus. Nici o vorba despre Walter, cel ce a adus clubul in halul asta, nimic despre Marginean care l-a “gestionat”. Faina logica si asta !

Doamnelor si Domnilor, in ciuda dusmanilor dinafara si dinlauntru, “U” CLUJ VA TRAI ! si va veni si vremea deconturilor. Si inafara si inauntru !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s