Idei….de duminica

Citeam undeva, nu mai retin unde dar retin suma, ca Federatia Romana de Fotbal a facut profit de 4 milioane de euro. Ce suma ! Si totusi ce ciudat ! O federatie face profit !

Bun, sa luam datele cum sunt. A facut, foarte bine! O sa ni se spuna ca e urmarea unui management performant, blablabla………Foarte bine ! Sa vedem insa ce se intampla cu acesti bani.

Niciodata nu am vazut preocupari ale aceleiasi federatii de a “intoarce suprlusul de bani” catre fenomenul pe care il reprezinta. Si nu am vazut intentia de a initia proiecte cu impact national si cu bataie lunga. V-as da cateva exemple:

– in anul 20xx , eu, FRF imi propun ca tot profitul sa il aloc dezvoltarii sectorului de copii si juniori. Poate reusesc sa atrag si fonduri publice intr-un proiect care inseamna finantarea unor centre de juniori. Nu le pot pe toate dar, pe baza unor proiecte sanatoase, unde, de exemplu autoritatile locale sa se regaseasca ca si co-finantatori, s-ar putea face minuni. Sa zicem ca finantez 20 de asemenea proiecte, cu cate 150,000 de euro, cu o co-finantare de la autoritati de 50,000 de euro la care adaug inca 100,000 de euro din cota repartizata de UEFA pentru sectorul juvenil. Va dati seama ce s-ar putea face cu 300,000 de euro la un Centru de Copii si Juniori ? 

– tot “eu”, FRF, ma alatur autoritatii centrale si cream un program realist de dezvoltare a infrastructurii. Nu terenuri in panta si terenuri de fotbal in comune a carei medie de varsta a populatiei depaseste 60 de ani e ce are nevoie sportul. Ci o infrastructura adecvata, fara conditii “fistichii” de n-shpe mii de locuri in tribuna. 1500-2000 ajung. Cu teren, conditii de vestiare si refacere, si da, cu o nocturna de 800-1000 de lucsi. N-om fi noi nemti, dar ne putem uita macar in Slovacia sa comparam. In “ecuatia” asta contribui si eu , federatie, cu o cota. Nu de alta dar profitul ala de care vorbeam la inceput il fac si pentru Panciu, Huedin sau Dragasani.

Sunt doua idei….de duminica. Sigur, astea si multe altele, nu se fac batand din palme, peste noapte. Necesita gandire, necesita efort, necesita lobby catre autoritati care uneori sunt opace. N-as astepta ca toate sa se puna in practica imediat. As vrea insa sa vad un inceput, o dezbatere nationala, cu termene precise (maxim doua-trei luni), cu un grup de lucru care sa sintetizeze si sa creioneze o strategie si sa o puna pe masa mai marilor federali in maxim 6 luni. Stiu, si aici e o problema, oamenii care analizeaza, care decid, suntem doar in Romania. Sunt inca optimist si cred ca s-ar gasi si aici oameni onesti. Daca s-ar dori.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s