Spre neuitare ….

Ceea ce voi scrie mai jos trebuie luat ca atare. Nu e o ancheta, nu e rezultatul unor investigatii, este doar un remember. Tot ce voi spune se regaseste in memoria publica. Pentru date concrete, amanunte, eventuale dezvaluiri, veti gasi multe in arhiva prese clujene si nu numai.

De multa vreme se intreaba lumea de ce la “U” nu vine un investitor local, de ce un simbol cu atata vizibilitate si inconjurat de o masa compacta si fidela de suporteri nu este pe mana unuia sau altuia din multii “U”isti declarati ai Clujului. Raspunsul e complex, dar una din explicatii o gasiti in ceea ce se tot spune, ba insinuant, ba de-a dreptul…. Din cauza lui Paszkany Arpad (sa folosim corect topicul maghiar) caruia nu ii place concurenta. Si cum mediul de afaceri clujean e o increngatura de “fratii” si “combinatii” , dupa principiul “,mi-e mai aproape camasa decat haina”, fiecare din asa-zisii “U”isti, cand e vorba de asta, pune un val de discretie. Nu are rost sa ne ascundem, omul sus-mentionat invarte pe degete un oras care altfel se declara (sau cel putin se pretinde) european si cosmopolit.

Sa ne amintim: despre Paszkany Arpad s-a auzit prima data prin anii 1998-2000, cand, pentru o scurta perioada a fost presedintele municipal al PNTCD. Ciudat, nu? Etnic maghiar, neinregimentat in “armata disciplinata” a UDMR, A vrut (sau nu?) sa fie altfel. Sa nu se piarda intre udemeristii lui. Se spune ca ar fi vrut sa preia p “U” Cluj. Si ca ar fi fost refuzat de un arhaic Funar. Ca de acolo, de fapt, toata inversunarea si ura si acel deja celebru: “Nu ma las pana nu iau de la “U” si femeia de serviciu” spusa prin gura lui Muresan. O fi, n-o fi? Am invatat ca nimic nu apare in spatiul public doar asa, fara un sambure de adevar.

Incet-incet, Paszkany Arpad devine omul-minune, potentatul urbei. Un fel de “baron local”, numai ca noi, clujenii, in imensa noastra ipocrizie, crezand-ne altfel decat “miticii” de peste Carpati, nu acceptam termenul asta. O spun eu : BA DA, este un adevarat baron local, in toata “splendoarea” asemanarilor unor Stefan, Oprisan, Mazare sau Penescu. Numai aparent , perfidia fiind mult mai sofisticata, lucrurile stau altfel decat la altii.

Definitia clasica a baronului local spune ca si-a cladit avutia pe afacerile cu statul. Paszkany Arpad are profilul tipic, doar ca la el sintagma corecta este “afacerile cu administratia locala“. Hai sa ne amintim:

Va spuneam de “implicarea” lui in PNTCD. Din perioada aia, cu un FPS in mana lui Sarbu si Nas, “cumpara” IEIA (care azi e Sigma) pe banii cu care cimperi un autocar. Din aceeasi perioada si cu complicitatea aceluiasi Sarbu, cu ajutorul Agroindustriala Cluj “cumpara” terenurile de la Sapca Verde unde apare Polus. Aici amesteca si USAMV careia, spun gurile rele, i-a inchis gura prin “recompense” conducerii de atunci. Nu stiu, spun si eu ce spun altii. Tot in perioada aia se realizeaza si “tranzactia” cu Abatorul Cluj. Un teren imens, ultracentral. Un colt folosit pentru o reprezentanta auto, dar restul sta si acum, dupa vreo 15 ani, plin de balarii si focar de mizerii. In plin centru al urbei ce se vrea europeana.

Vijne insa adevarata perioada “de glorie” cand incepe sa penetreze politicul. Care politic se lasa cu drag penetrat, ca doar, nu-i asa, e nevoie de bani de campanie. Si uite asa, un personaj grobian ajunge chiar viceprimar, consilier local, infipt acolo langa un Boc penibil si lipsit de orice verticalitate. De aici pana la afacerea Cartierul Tineretului a fost doar un pas. Terenul, se putea altfel, tot al administratiei. Ca nu s-a mai intamplat nimic, ca fantasmagoricul cartier e doar o iluzie, asta e altceva.

Cand e vorba de afaceri pur private, geniul antreprenorial iese la iveala. O licenta aproape pierduta pentru Opel si Chevrolet, un trust de presa cu audiente sub nivelul marii, cam acolo se invarte afacerea. Acolo unde statul sau administratia nu e implicata, pare ca nu mai e asa roz.

Nu o sa dezvolt latura cu adevarat obscura. Se vorbeste de Paszkany Arpad ca fiind sageata si interfata unor fluxuri financiare ale imigratiei maghiare de pe continentul nord-american, se vorbeste ca serviciile secrete maghiare fac casa buna cu implicarea lui in comunitate. Nu stiu, nu o sa dezvolt un subiect atat de delicat si tenebros pentru simplul motiv ca aici totul e obscur si underground.

Ce este insa revoltator si peste puterea mea de intelegere este pasivitatea complice a unei comunitati ce se doreste avansata. Si aici nu ma refer la “partenerii” din business-ul clujean, cam toti croiti pe acelasi calapod. Ma refer la “intelighentia” locala, la oamenii cu adevarat valorosi. Oameni care, nu-i asa, daca nu au un Porsche sau Ferrari la poarta, nu inseamna nimic.

Vedeti ca n-am scris nimic despre o anume echipa de fotbal. E din credinta ca ea nu reprezinta absolut nimic altceva decat un vector de imagine, de vizibilitate. Atat si nimic mai mult.

Si atunci, ma intreb: nu trebuie sa fim, noi clujenii, fericiti ca avem si noi baronul nostru? Amara concluzie !

Advertisements

One thought on “Spre neuitare ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s