Dezastru sportiv la Medias !

Asupra orasului scaldat de blanda Tarnava Mare se abat nori negri, Burgul transilvan si-a depasit in ultimul deceniu, de departe, toate rivalele din categoria oraselor de sub 100,000 de locuitori. Poti spune ca centrul sportiv al Judetului Sibiu era ancorat parca pentru totdeauna la Medias, nu in capital;a de judet.

Era, pentru ca vestile care vin de dupa Hula suna infricosator. Fotbalul si baschetul mediesean sunt la rascruce. Analizand putin cazul, nu ai cum sa nu realizezi ca prezenta Romgaz si Transgaz in orasul asta frumos nu avea cum sa nu se simta si in sustinerea sportiva. Poate ca aici a fost greseala. Clubul Gaz Metan s-a sprijinit aproape exclusiv pe aportul financiar al celor doua entitati energetice.

Stadion GMM fotbalRealizarile au fost notabile, au construit o infrastructura decenta (iar noi “U”istii avem amintiri atat de frumoase de pe stadionul lor) dar si performante sportive.  Urmasa Karres-ului interbelic, echipa de fotbal a ajuns la portile Grupelor Europa League si au reprezentat in ultimii ani izvor de fotbalisti plecati spre afirmare. Nu inainte de a face Mediasul vizibil pe harta fotbalului romanesc. Ce se intampla in ultimul an insa risca sa distruga toata aceasta imagine frumoasa. In iarna si-au pierdut antrenorul care se confunda cu echipa si orasul. L-au adus pe Multescu, au navigat linistiti in acest retur, neintrand in jocurile nimanui . Si-au castigat respectul meritat. Problemele financiare insa sunt atat de grave incat Multescu a plecat la Dinamo, jucatorii nu sunt platiti cu lunile, iar echipa sta sa se dezintegreze. Romgaz si Transgaz dau semnale ca au alte prioritati, autoritatile par neputincioase (si oricum, nu au fost obisnuite sa aiba aceasta abordare, lasand totul in “sarcina” celor doua companii).

Sala GMM baschetBaschetul la Medias are radacini la fel de vechi si valoroase. Sa ne amintim ca in anii 60-70, celebra scoala de baschet de la Medias a profesorului Serban a scos baschetbalisti pe banda rulanta. Multi au ajuns atunci la Cluj (Barna, Bretz), altii la Sibiu, Traditia s-a pastrat, in ultimii 6-7 ani Gazul a inceput sa conteze serios in liga de baschet. In sezonul tocmai incheiat, beneficiind de un profesionist veritabil pe banca, in persoana lui Marcel Tenter, Gazul a castigat Cupa Romaniei si a avut un parcurs exceptional in cupele europene. Se pare , din pacate, ca si aici situatia e la fel de neagra, echipa practic s-a dezintegrat, conducerea anunta sezoane de reconstructie (care pot duce jos de tot). Si asta din aceeasi anuntata viitoare lipsa de implicare a celor doua companii energetice.

Sa ne intelegem, probabil ca strategia a fost gresita. Romgaz si Transgaz sunt societati nationale, E adevarat ca isi trag seva (si) prin munca a mii de medieseni, si ca au o obligatie morala sa “intoarca spre burg” parte din succesul lor. Pe de alta parte aceasta constructie bazata pe un singur pilon are riscurile sale. Iar acest risc pare sa produca un dezastru in aceasta vara. Nu stiu cat ii poti condamna pe sefii companiilor sau cat e vina unui imobilism comunitar tipic romanesc. Un lucru e clar “Gaz Metan” este brand de Medias si ar fi pacat sa se faca praf. Poate ca “oamenii lui Tomi”, acel grup despre care am mai scris, vor reusi sa mobilizeze urbea. Pentru ca brandurile nu trebuie sa dispara. O suferinta pe un timp limitat, incepand o constructie comunitara reala, poate fi acceptata. Si va crea emulatia necesara. Pentru ca, pentru noi toti, cand spui Medias spui si “Gaz Metan”.

Photos : http://www.facebook.com/GazMetan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s