“Lectia” de la Oltchim

Multa lume ii canta prohodul. Unii se bucura. Altora le pare sincer rau. Oltchim RmValcea a fost de cativa ani unica raza de soare intr-un sport romanesc tot mai cenusiu. E drept, ceva nu era in regula, nu poti sa finantezi cu milioane de euro, tu, un combinat pe pierderi de vreo zece ani, o echipa sportiva. Si nu poti asta pentru ca vorbim de averea statului. Cata mai e ea. Jecmanita si sifonata cum e ea. Aa, daca Oltchim era firma privata si proprietarul isi asuma asta, da, era altceva. Aducea bani de acasa si gata !

Deschidem, asadar, o discutie grea de tot. Daca, si daca da unde, si daca da pentru ce fel de cheltuieli ar trebui finantat din fonduri publice sportul de inalta performanta. Extind putin definitia clasica a “fondurilor publice” si pentru fonduri provenind de la entitati de stat care, poate nu s-ar incadra in definitia legala de “fonduri publice”. Ca pana la urma si astea tot aia sunt, macar si pentru ca pierderile se acopera de la buget, deci tot acolo ne intoarcem.

Discutia nu e deloc simpla. In conceptia Uniunii Europene, sportul de mare performanta nu trebuie finantat din astfel de fonduri. Discutabil. Pana la urma, chiar daca suna derizoriu, sportul de mare performanta creeaza emulatie, modele, are un caracter educativ. Pe de alta parte acesta isi are (ar trebui sa fie asa) seva in pregatirea copiilor si juniorilor. Iar aceasta din urma activitate e una categoric lipsita de profit imediat. Si atunci ? Ce e de facut?

Cred ca solutia sta intr-o dezbatere extrem de onesta si lipsita de prejudecati. Cred ca fondurile publice trebuie categoric ferite de “sifonarea” lor prin sustinere neconditionata a entitatilor sportive. Nici macar nu sunt de acord cu “premierea performantei” care e doar o invelitoare frumoasa pentru astfel de sifonari. Cine stabileste criterii? Poate ca pentru Sageata Navodari a evita retrogradarea inseamna o mare performanta. Si atunci, cuprinsa intr-un document legal, fonduri publice pot fi alocate cu nemiluita.

Nu, nu asta e solutia ! Sustin ca fonduri publice corect gestionate si atent supravegheate trebuie alocate doar pentru doua categorii : infrastructura, si activitate de copii si juniori. Nu pentru salarii colosale pentru Bulatovic sau Barbosa (in cazul Oltchim) sau cum preconizez ca se va intampla cu :noua perla” de la HCM Baia Mare. In schimb, da, cu doua maini as vota ca TOATE BAZELE SPORTIVE sa fie intretinute si puse la disopozitie gratuit echipelor sportive. Mi se pare esential ca sportul de performanta sa aiba din acest punct de vedere toate conditiile pentru a se exprima. Si da, cu aceleasi doua maini as vota sustinerea tuturor centrelor de copii si juniori. Desigur, aici trebuie construite criterii. Pentru ca, ma intreb retoric, ce centru de copii si juniori are Vasluiul, Otelul, pana si Steaua, daca intr-un deceniu de activitate nu au “produs” macar un junior capabil macar sa fie in lotul de 18 al echipei? Ne furam caciula, avem, echipe de juniori la numar ca asa cere “manualul de licentiere” , dar ele sunt doar formalitati. De aia zic, criterii de performanta, evaluate corect, ar trebui sa poata clasifica astfel de centre in eligibile sau nu pentru a dfi finantate. Si cele performante TREBUIE finantate din fonduri publice ! As prefera chiar sa eliminam obligativitati formale de a avea astfel de centre si sa le sprijinim pe cele cu adevarat productive.

“Lectia” Oltchim ne invata multe. Daca, in loc sa dea salarii fantasmagorice pentru un sezon de Bulatovic, avand in vedere emulatia starnita in Valcea de performantele echipei, finantam un centru de junioare acest lucru ar fi insemnat continuitate. Altfel, fara o viziune corecta, ajungem unde suntem acum: Oltchim nu doar ca nu va juca in Champions League cum i-ar da dreptul titlul obtinut, dar se pare ca va disparea si de pe scena competitiei interne. A meritat? Pentru 2-3 ani de stralucire efemera ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s