Adevarul gol-golut

Ne stim de 35 de ani. Nu ii dau numele ca nu am intrebat-o daca pot. Am spus mereu ca oamenii adevarati si faini fac gesturi pe masura nobletei lor sufletesti. Azi am primit un email de la ea. Ne scriem rar si atunci schimbam informatii oarecum comune (ei da, asta va pot spune, am fost colegi de liceu), Emailul de azi m-a miscat intr-o asemenea masura incat nu am mai sta sa ii cer voie sa vi-l “arat”. E un strigat, o revolta a unui om SINCER si INFORMAT. Un om care stie zona Muntilor Apuseni.

Spune asa, draga mea prietena :

Poate nu stiti prea multe si poate nu va strica cateva informatii pe subiectul asta de actualitate in Romania.Stiu ca multi veti sari peste e-mail-ul asta dar daca cel putin unul il veti citi, consider ca nu l-am scris degeaba.
Recunosc, eu sunt si personal implicata fiindca bunica din partea mamei este dintr-un sat din zona si, deci, avand radacini acolo si mergand cel putin o data pe an in acel sat (multumesc Sanda) ma simt mult mai responsabila de viitorul acelor munti decat voi.
Din cate am reusit eu sa-mi fac o imagine de ansamblu asupra problemei exploatarii cu cianuri a aurului (si nu numai aur) de la Rosia Montana de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC – o companie canadiana cu capital american inregistrata intr-un paradis fiscal) concluziile mele ar fi cam astea:
 
    1. Problema principala nu e cat anume din ceea ce se exploateaza ajunge la statul roman ci CUM SE EXPLOATEAZA.
Ca sa epuizeze tot zacamantul in timp scurt (16-20 ani) rad la propriu 4 munti si lasa in loc un lac de cianuri ce se va intinde pe 1.258 ha (se va vedea si de pe Luna), cu o adancime de 400 m (!!) ce va ingloba 215 milioane metri cubi  cianuri.
Mintea mea nu poate cuprinde imaginea asta. Imaginati-va nu doar poza selenara ci imaginati-va ce inseamna costuri de intretinere ca sa nu se ajunga la dezastre ecologice in conditiile in care fundul lacului nu e cimentat si barajul ce sustine cei 400 m adancime este facut din roca poroasa extrasa chiar din procesul de exploatare (ca-i mult mai ieftin sa folosesti exact ce-ai scos din muntii pe care i-ai ras, nu ?). Pentru ca, dupa ce secatuiesc tot zacamantul RMGC pleaca si noi ramanem cu lacul de cianuri si costurile de intretinere. Agentia de Mediu a SUA a evaluat costurile de intretinere la 2,5 miliarde de dolari. Va avea statul bani pentru asta ? Legea Minelor ar fi obligat RMGC sa depuna garantii financiare pt. costurile de intretinere post exploatare echivalente tuturor anilor de exploatare. Prin proiectul de lege depus acum la Parlament se trece peste aceasta obligatie, RMGC depune doar echivalentului unui singur an de intretinere postexploatare ! Astia sunt banii cu care vom asigura mentenanta lacului de cianuri ?
Merita cele cateva sute de locuri de munca (nu mii cum mint in Power Point-uri cei de la RMGC) disponibile pt. un timp limitat (16-20 ani)  si cele cateva milioane de euro ce vor reveni anual statului din redevente (6 % redeventa acum , dupa renegocierea contratului) si pe care le vom da inapoi cu varf si indesat pe mentenanta dupa finalizarea exploatarii , merita pretul – aceasta nenorocire ecologica ?
Toate reclamele de la Tv facute de echipa de profesionisti in marketing a celor de la RMGC fac tam tam exact pe nevoia de locuri de munca a comunitatii tocmai ca sa atinga lumea la coarda sensibila. Dar ceea ce omit sa spuna este ca tocmai alesii comunitatii locale au omorat orice activitate in zona declarand Rosia Montana “zona monoindustriala” . In felul acesta nu s-au mai dat nici un fel de autorizatii pentru nici un fel de alta activitate decat mineritul. Iar minerit cine poate face ? Doar Rosia Montana Gold Corporation.
    2. Metoda prin care forteaza guvernul inceperea exploatarii: face o lege speciala pentru o companie, lege prin care , punctual, sunt eludate cele mai importante legi in vigoare din tara asta privind exploatarile miniere, privind constructiile, privind protectia mediului, privind proprietatea privata (garantata prin constitutie !), privind protectia monumentelor etc.
Primul ministru Ponta- un  jurist ??- isi poate pune semnatura pe un act care ridica o companie-fantoma deasupra atator legi fundamentale ?? RMCG devine reprezentanta statului in EXPROPRIEREA celor care nu au vrut sa-si dea proprietatile pana acum. Agentiile de mediu sunt FORTATE sa dea avize. Peste lege. Si multe altele.
    3. Jaful ce se va face. Nu doar ca epuizeaza tot aurul ce s-a exploatat acolo de mai bine de 2000 de ani si, intr-un ritm normal de exploatare s-ar mai fi exploatat inca multe alte sute, dar se epuizeaza, de fapt, zacamintele de alte metale, foarte rare si pretioase, mult mai scumpe si importante decat aurul. Iata ce spune Aurel Suntimbrean, fostul inginer geolog sef de la fosta exploatare miniera de la Rosia Montana (inchisa in urma cu cativa ani tocmai ca sa lase drum deschis pt. RMGC):
“In 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. In 1962, Icechim din Bucuresti, evidentieaza prezenta germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. in 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o proba de 350 kilograme de zacamant si am trimis-o la analiza la Institutul de Cercetari din Baia Mare. Vreau sa va prezint cateva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tona, argint – 11, 7 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, vanadiu – 2500 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona. Aceste probe si rezultate se afla in documentatia pe care RMCG-ul a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale.” Nici macar n-au mai cheltuit sa-si faca propriile prospectiuni, au cumparat pe nimic hartile amplasamentelor si continutul zacamintelor. Uitati-va la procente ! Mult mai multe sunt metalele rare decat aurul la tona de minereu ! 1,5 gr aur pe cand molibden 10 gr, vanadiu 2.500 gr, nichel 30 gr etc.
Se pare ca urmatoarea criza majora pe plan mondial nu va fi cea a resurselor petroliere ci cea a metalelor rare cu aplicabilitate in tehnologiile de varf. Zacamintele de metale rare sunt limitate si putine. RMGC asta urmareste, de fapt. Metalele rare. Si pentru exploatarea carora nu da nici un fel de redevente statului roman (in contractul cu statul roman sunt prevederi doar pt. exploatarea aurului. Orice alt metal descoperit in timpul exploatarii revine celui care exploateaza, dar clauza asta din contract nu vrea nimeni s-o recunoasca si contractul e secret)
 
Informatiile astea nu se vehiculeaza prin presa, pe la TV, pe nicaieri. Cand a inceput lumea sa iasa in strada televiziunile au tacut malc, au boicotat stirea (toate televiziunile au la anumite intervale de timp campanii de publicitate cu spoturi ale RMGC)  dupa ce pe subiectul cu moartea lui Cioaba au fost 3 zile la rand talk show-uri pe toate televiziunile, cu fel de fel de invitati si transmisiuni in direct de ziceai ca suntem pe bune monarhie tiganeasca si ne-a murtit regele !
 
Bani sa deschida mina din Rosia Montana si sa exploateze statul metalele rare si aurul de acolo nu sunt. Dar daca aduni miliardele de euro aruncate pe rahaturi pentru clientela politica (autostrazi ce nu se fac de 20 de ani dar le platim cu preturi de 3- 4 ori mai mari pe km decat in orice alta tara, partii pe toate dealurile, telegondole, scoli de sport in sate unde mai sunt doar vreo 3 babe- si la Bucium,  satul bunicii mele aflat la doar cativa km de Rosia Montana exista una, cu sala de forta inclusa, unde babele refuza sa mearga ca-s incapatanate moatele astea, terenuri de fotbal pe maidane in panta, parcuri la marginea satelor, logo-uri cu frunze pentru promovarea turismului pe milioane de euro etc etc) vezi ca parca ti-ar fi ajuns cu varf si indesat si de-o mina.
Eu una clocotesc de revolta si frustrare. Si cand vad nepasarea multimilor ma apuca si deznadejdea (in Tg.Mures mai mult de 20-25 persoane, aceleasi zilnic, nu ne adunam sa protestam). Fiindca e clar ca lupta e greu de castigat cand n-ai soldati. Iata mesajul foarte simplu al lui Eugen David- presedintele asociatiei care face rezistenta de 14 ani in Rosia Montana:
 
Foarte sugestiv prezinta lucrurile si Moise Guran, ca sa intelegem puterea marketingului si, implicit a banului:
 
Macar ganditi-va pret de un minut la toate astea si tot e ceva.
 
RECUNOSC , draga mea prietena, ca un adevar atat de bine sintetizat si prezentat nu am gasit nicaieri. Nu pot decat sa iti transmit ca NU ESTI SINGURA ! Suntem si NOI, ALATURI !
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s