Ganduri…….de meci

Duminica va fi din nou meci. Joaca “U”. Cu o echipa. Si iar vor intra gazetele in “fierbere”. iar ne vor spune despre “derby”, despre ultrasi, despre clasamente, despre suprematia (in rezultate) a unei echipe. No bun, asta stim. Mai stim ca nu ne e tocmai bine. Ba, as spune, ne e al naibii de rau. Ca foarte bine nu ne-a fost niciodata. Am fost mereu ceea ce Iuliu Hatieganu a gandit. Poate de aia, de la Hatieganu, de la doctorul Iubu, de la Titus Lucaciu, de la Stefanescu-Goanga, de la altii ca ei, am invatat ca o stare de spirit e greu de prins in clasamente. Si gravat pe cupe.

In incercarea de a “lua fata”, site-ul stiridesport.ro ne prezinta o galerie foto. E cumva o exclusivitate. Una ratata, ca ne-au mai aratat-o si in primavara. Dar au uitat, Ne mai pun odata aceeasi placa. Cu o dorinta de neutralitate, de a prezenta un echilibru acolo unde el nu exista. 1911? Un KVSC care naiba stie daca se regaseste in echipa de azi, care, nu-i asa, putea fi orice. Mai departe, o echipa fotografiata asa, cum ai fotografia o echipa din campionatul satesc. Niste flash-uri. 1926, o echipa la :ceferiada: (un fel de Daciada interbelica) in 1931, anul in care “U” batea cu 5-4 pe Ujpest , una din 1936 ce jucase cu “celebra” Monopol Tg Mures (nume de legenda, nu?) si apoi 1941. O sa revin la aceasta. In timpul asta, “U” pierdea o finala de campionat national cu Ripensia, sau juca an de an cu Venus, Sportul Studentesc, Rapid sau Unirea Tricolor.

E in “colectia” celor de la stiridesport.ro o fotografie care trebuie comentata. E nr. 18 din cele 144. O echipa in campionatul Ungariei. In 1941. Serios? Si juca cu CFR pe piept? Mai baieti, cu cfROMANE ? In 1941? La un an de la Diktat? O fi facatura? Ca altceva nu stiu ce e!

Autorii “aranjeaza” colectia pe “epoci istorice”. Trece 1944, intram in “epoca comunista” apoi in “anii stalinismului”. Ca si cum mingea aia cu siret, dimensiunile terenului, numarul de jucatori al unei echipe, ar avea vreo conotatie ideologica. Straniu! E insa opinia autorilor, treaba lor ! Nu gasim insa nici o fotografie al “aceleie echipe” pana hat, spre anii 70 .Cand, ce sa vezi, gasim echipa promovata in B cu aportul (esential banuiesc, ca de aia sunt subliniati acolo) a lui Alexandru Vasile si Petru Emil, sub comanda Dr. Radulescu , adica trei “U”isti recunoscuti.

Fac o paranteza. Mi-ar fi placut sa vad niste fotografii cu echipa aia care a fuzionat cu Dermata si, pe locul Dermatei a ajuns in B. Dar n-am gasit. Cred ca nu dadea bine la istoria “delanouasutesapte”. Am cautat si o fotografie cu Steaua-CFR, ca doar stim bine ca a existat si asa ceva, dar, iar n-am gasit. Nu-i bai, memoria inca ne ajuta.

Vreo 80 de fotografii ne prezinta ceea ce autorii numesc “ultimii 10 ani”. Aia in care istoria s-a rescris, aia in care am pus poleiala de nocturna si microfoanele boxelor la peluza, alea in care, invariabil, o echipa era “straina” pe propriul stadion.

Bun, acum sa anticipez niste reactii:

– NU, nu acea echipa a pus Clujul pe harta Europei, au facut-o mult mai devreme un Emil Racovita, un Lucian Blaga, Nimic mai fals in aceasta teorie! Ca imediat imi amintesc de un site italian al unei celebre echipe care anunta ca jucau cu “echipa ce a pus Clujul pe harta ” si afisau sigla Universitatii, de cunoscuta ce era “acea echipa”

– NU, scopul suprem NU ESTE sa iti afisezi trofee (controversate si ele). Ca imi amintesc vorba Strambului : “Taiati-i capul si puneti-l in vitrina”.

– DA, vad numai fanioane cu “U” la oglinzile masinilor, si infinit mai multe fanioane in suflet

– NU, nu veti putea nega ca numele din trecut care au facut “istoria” acelei echipe sunt ale unora formati si crescuti de “U” : Tegean, Adam, Radulescu. Unul din nume e si cel al stadionului, de multe alte “personalitati” ce aveau !

Am comentat galeria foto a celor de la stiridesport.ro ( AICI ) doar asa, ca un pretext. Si ca o dovada. Ca oricat s-ar stradui unii sau altii, realitatea e una singura : pe de o parte e imposibil de scos din istorie o echipa in alb-negru, pe de alta parte greu tare daca nu imposibil sa bagi in istorie ceva ce nu a existat. Doar asa, ca sa iasa niste versuri pentru o cantare.

Despre meci, nimic. Ca nu are importanta. Sunt prea mici “eroii” confruntarii de duminica pentru a-i putea vreodata alatura galeriei de mai sus. Poate doar o vorba pentru Grigoras: Uscatule, te inteleg. N-ai de unde sti! Cand tu dadeai gol in tricoul alb-negru in meciuri cu Steaua sau Dinamo  actualii tai angajatori jucau pe la Sarmasag. Din respect totusi pentru tine, sa ma cauti duminica seara. O sa iti daruiesc “Sepcile Rosii” a lui Ioan Chirila. Poate asa vei intelege ceva !

Haide “U” !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s