Minciuna numita “sistem cu 14 echipe”

Se dezbate un nou sistem competitional in prima Liga de fotbal. LPF a votat (oare de ce atata graba?) reducerea la 14 echipe si sistem playoff/playout.

Sa vedem ce presupune el :

– prima liga formata din 14 echipe si sistem playoff (primele 6) si playout (ultimele 8).

– sezon “regulat” de 26 etape (fiecare cu fiecare / tur – retur)

– playoff cu primele 6 in urma sezonului regulat (10 etape, fiecare cu fiecare / tur – retur)

– playout cu ultimele 8 in urma sezonului regulat (14 etape, fiecare cu fiecare / tur – retur)

Cum se intra in playoff/playout? Cica se va intra cu 50% din numarul de puncte acumulat in sezonul regulat. Si daca faci 23 de puncte, cate “mostenesti”? 11 sau 12? De ce 50% si nu 71,46%???? A,cica dupa model belgian. Bun.

Acum sa vedem, sa analizam:

1.Se spune ca astfel se va intari competitia, va creste valoric, va fi benefic pentru intregul fotbal romanesc. Oare? Daca ma uit la trei posibile “protagoniste” dintr-un ipotetic playoff, constat ca la Astra, Petrolul si CFR nu ai (numeric) mai multi de 10-12 jucatori romani in cele trei loturi. Si atunci? Concentrare, crestere valorica, pentru ce?

2.In sistemul actual sunt 34 de etape si un numar total de 306 meciuri. In cel propus ai avea 40 de etape (echipele din playout) sau 36 (cele din playoff), cu un total de 268 de meciuri (cu 12% mai putine). Mai putine meciuri, mai multe etape, intr-o tara in care terenurile bune le numeri pe degetele de la o mana. Sau vom juca in 3 februarie pe terenul de la Chiajna? Sau poate pe cel de la Botosani, cu un ipotetic strat binecuvantat de zapada bucovineana?

3.Echipele din playoff joaca mai putin pentru performanta “maxima”, aceea de a fi campioana, decat echipele din subsolul clasamentului. Eu stiu ca, in orice sport, efortul de a deveni campion presupune parcurgerea a cat mai multor etape. Sau nu? La noi, nu?

4.Se  spune ca “va fi mai atractiv, vom avea de patru ori Steaua-Dinamo”. De parca e o lema ca cele doua echipe vor fi musai in playoff. Dar nu se spune, dupa aceeasi logica, ca vom avea si de patru ori Chiajna – Viitorul, celebrul “derby” al noului buric al fotbalului romanesc.

Intrucat sistemul nu e mai aerisit, promovarea fotbalistilor romani (in interesul nationalei) este si mai iluzorie, sa vedem, de fapt, cine castiga. E simplu, in mintea lor de bibilica, cei ce incearca sa impuna aceasta aberatie gandesc ca vor avea incasari mai mari atat din bilete cat si din drepturi TV. Din cauza “atractivitatii”. Ca doar a spus-o Argaseala cu logica sa de fost arbitru de duzina :”Sa ne hotaram ce vrem: sa sprijinim echipele si sa avem un campionat, sau sa platim performanta (n.r. adica pe Steaua).” Pai domnule Argaseala, de ce sa avem un campionat? Nu mai bine sa nu avem?

Voi incerca sa dezvolt, intr-o postare viitoare, un model fezabil pentru Romania, Asta pentru ca vad ca se insista al naibii de tare pe “innoire”. Care, nu-i asa, nu e pentru catei…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s