Elemer Hirsch – o lectie actuala

Nu am vazut emisiunea de pe Digi24. Doar “recenzia” de pe stiridesport.ro. Cica echipa de baschet U-BT ar putea renunta la simbolul “U” odata cu incheierea actualului sezon. Ca de cand echipa CS “Universitatea” a promovat in Liga Nationala “tensiunile dintre cele doua cluburi au fost evidente“.

Ar trebui, probabil, sa asezam lucrurile in adevarul lor firesc. Despre “tensiuni” imi amintesc doua episoade: Unul cand celor de la CS “U” li s-a spus ca ei nu au ce cauta in noua Sala Polivalenta (nu-s copil sa nu inteleg cine a “decis” asta), iar al doilea cand la meciul direct, a existat acel moment penibil cu un banner absolut nevinovat ( “No Meda / No party” ) ce a fost “evacuat” din sala desi, culmea, CS “U” era echipa organizatoare. Or fi fost si altele, nestiute.

 

Spune Mircea Cristescu ca “Probabil am deranjat, probabil deranjăm”. Sa faca bine sa isi aminteasca amanunte din anii trecuti. Sa isi aminteasca “noi nu vrem huligani in sala” si “echipa asta e a noastra, voi nu aveti nici un drept asupra ei“. Si apoi poate povesti pana maine cate a facut el pentru “U”. Sa stie ca ceea ce a facut bun i-a fost recunoscut. Cand insa a vrut sa fie altceva, cand a vrut sa insuseasca spre “renume propriu” un simbol care dintotdeauna a insemnat infinit mai mult decat o simpla echipa sau alta, nu poate astepta recunostinta vesnica.

Nu cunosc dedesupturi organizatorice sau contractuale, nu stiu actionariatul la “echipa lui”, nu stiu care sunt complicitatile contractuale cu CS “U” si Vasu, si sincer nici nu ma intereseaza prea mult. Ce ma mira (si nemultumeste) este ca un om care e langa acest fenomen de peste doua decenii nu a inteles ca niciodata “U” nu a fost si nu va putea fi “proprietatea” cuiva. Ca nu iti vei putea face nici nume si nici afaceri pe seama lui “U”.

ucluj

Citeam zilele trecute, un episod impresionant din cele spuse de Profesorul Gheorghe Bodea : Elemer Hirsch, jucator al “Universitatii” in anii 30, a trait experienta cumplita a lagarelor naziste. Dupa ce a scapat miraculos, evreul Hirsch a fost ofertat sa devina antrenorul echipei. Replica a fost dezvaluita de profesorul Bodea: “Universitatea este o echipa prea mare pentru mine”. Sa fie replica asta invatatura de minte pentru cei ce cred ca pot transforma “U” intr-un produs oarecare de marketing.

Advertisements

One thought on “Elemer Hirsch – o lectie actuala

  1. Am admirat si eu pe vremuri ‘ambitia’ si ‘plutirea’ lor spre inel. Bine-ar fi sa fi citit randurile astea in vremurile alea. No, o trecut si pasta ei tavalugu. Numa ca asa de tare, c-or devenit asfalt. Fara pic de tango. Multzam fain de araduirea gandurilor si punerea lor la lumina ! Ma simt si io mai putin singur ca suporter de-a lu’ “U”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s