“Comoara” cu sinecuri

O sa repet ce am mai spus: nu sunt jurnalist. Cu atat mai putin unul de “investigatii”. Cred insa ca e normal sa gandim, sa ne punem intrebari, sa rationam.

Probabil ca in urmatoarele postari va fi un serial. Despre “Cluj-orasul comoara” am mai scris. Mi-as dori mult sa pot scrie de bine. Sa gasesc acele puncte luminoase care sa ne bucure. Cand am mai scris despre “Clujul-comoara“, mi s-a reprosat intr-un mod prietenesc faptul ca nu vad lucrurile bune, Investitiile majore. Cum ar fi ClujArena sau Sala Polivalenta. Ca acestea ne fac unici in tara. Probabil. Orice investitie este absolut remarcabila. Pot doar sa spun ca ceea ce s-a realizat nu e decat o normalitate. Clujul merita aceasta normalitate. Doar ca ne-am obisnuit sa laudam asta ca ceva extraordinar. Si asta nu mai e in regula.

Ca tot am amintit Sala Polivalenta. E gata, e functionala, este ceea ce s-ar numi “o mandrie a administratiei locale”. Sa vedem insa, daca e asa. Sa vedem cum e gestionata. Cine, mai precis.

sala polivalenta cluj

Proprietarul Salii,Primaria Cluj-Napoca a gandit ca e normal ca gestiunea sa ii fie incredintata unei societati comerciale special infiintate. E o varianta. Se puteau gasi altele. Cum ar fi concesiunea. Ar fi fost un instrument modern care ar fi degrevat Primaria de batai de cap, asigurandu-i, printr-un contract destept, venituri reale. Dar asta e doar teorie. S-a ales altceva. Sa vedem:

Sala Polivalenta SA este o societate care are un Consiliu de Administratie (CA). A decis Consiliul local sa fie format din sapte membri. O sa vedeti, unul si unul. Si daca a decis CL, era musai sa fie dupa algoritmul politic de reprezentativitate . Asadar s-a propus si s-a votat, un CA din care fac parte :

Petru Calian (Presedinte, fost deputat PDL);

Ovidiu Campeanu (Membru, director in Primaria Cluj, presedinte Tineret PDL Cluj)

Marinela Cozea (Membru, consilier local Huedin, trezorier PDL Huedin)

Nicolae Danis (Membru, inspector ANAF, PSD)

Gaspar Istvan (Membru, fost consilier la Camera Deputatilor, Director Tehnic Cluj Inovation Park – Lomb, UDMR)

Dan Macovei (Membru, Sef Serviciu Primaria Cluj, PDL)

Ionut-Daniel Moldovan (Membru, Secretar General Adjunct PNL Cluj-Napoca)

Fiecare din acesti sapte membri incaseaza lunar “modesta” suma de 1,400 de lei, pentru, probabil, o sedinta de maxim 1-2 ore. Dintr-un foc, cheltuieli de 9,800 lei lunar la Sala Polivalenta.

Societatea de administrare are, cum e si normal, si un Executiv. Organigrama o gasiti AICI. Aceasta e formata din 5 functii de conducere si 20 de functii de executie. Sa ne referim doar la cele de conducere:

1. Director General – Constantin Raduta, un “intim” al PDL, fost pana in vara lui 2014 Director al DJTS Cluj – salariu de 3,000 lei/luna

2. Director Adjunct – Zoltan Kinizsi, inspector in Primaria Cluj,consilier al Vice-Primarului Horvath Anna, membru CA si la Agrotransilvania (Dezmir) – salariu de 2,500 lei/luna

3. Sef Serv Administrativ – Ionut Rusu, inspector in Primaria Cluj, VicePresedinte BPJ PDL Cluj – salariu de 2,100 lei/luna

4. Sef Serv Evenimente-Marketing – Calin Cecalasan, inspector in Primaria Cluj, “transferat” odata cu grupul fostului viceprimar Adrian Popa de la PNL la PDL – salariu de 2,100 lei/luna

5. Sef Compartiment Resurse-Umane si Comunicare -Monica Pop, consilier in Primaria Cluj – salariu de 2,100 lei/luna.

Ceilalti 20 de angajati, cu salarii mult mai mici, desigur, dar nu sub 1,000 lei/luna, inseamna inca 20,000 lei lunar.

Cu putina aritmetica elementara, constatam Sala Polivalenta cheltuie pe salaraii si indemnizatii o suma de cel putin 41,600 lei lunar (probabil mai mult).

Tarifele de utilizare ale spatiilor din Sala Polivalenta le gasiti AICI. Sa facem, si aici, un mic calcul. Presupunand ca vorbim exclusiv de activitati sportive, asa cum ele apar in lista de tarife, plecand de la un grad de ocupare de 10 ore/zi si 30 zile, presupunand, de asemenea, ca 10% sunt ore de competitii si 90% ore de antrenamente, obtinem un venit de 24,677 lei (fara TVA). Celelalte genuri de inchirieri sunt, sa recunoastem, ipotetice si sporadice. In lipsa lor, sala asta “produce” o gaura lunara de 16.923 de lei. Desigur, daca veti citi un business-plan acesta ar contine tot felul de alte venituri (care mai de care mai ipotetice), dar realitatea e una singura : Primaria si Consiliul Local Cluj dau dovada de o reala inconstienta.

Exemplul stadionului de alaturi, “gestionat” similar, ne arata dimensiunea gandirii “cu dosul” din administratia Clujului. Sau, pentru a fi consecvent, a “non-administratiei”. 

Alaturi de Regia de Termoficare, CTP si altele, Sala Polivalenta ne apare din acest punct de vedere in adevarata sa lumina: de vehicul de sinecuri grase pentru apropiati.

Si uite asa, un obiectiv cu care Clujul ar trebui sa fie mandru, isi arata una din fetele sale urate. Transpartinicul isi da iar mana in dispretul banului public. Si o sa spun din nou: in 2016 vin alegeri. Si o sa primesc acelasi raspuns : au mai fost….. in 2008….. in 2012…..

Foto: http://www.polivalentacluj.ro

Nota: Informatiile prezentate se regasesc in declaratiile de avere si de interese, precum si in celelatlte sectiuni ale site-ului http://www.polivalentacluj.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s