Mai exista sport la Cluj?

Clujul-comoara. Un slogan cu iz de marketing. Care incearca sa coloreze o realitate uneori mai cenusie decat am vrea sa fie. O realitate in care, uneori, suficienta si indoielnicul sufoca valoarea.

Se decide, de catre plenul Consiliului Judetean Cluj, alocarile pentru sport, in bugetul pe anul 2015. Sunt multe de spus.

CJ Cluj

Incepand cu suma, care e de 1,5 milioane de lei (340,000 de euro). Ca sa intelegem unde e suma asta in context national, sa spun ca Maramuresul aloca 6 milioane de lei iar Timisul 4,55 milioane de lei. Mai mult, din suma asta, 400,000 sunt pastrati ca “rezerva”. Adica 27%. Nu se stie de ce, pentru ce, poate e ceva ce ne scapa, poate e o mare manifestare sportiva ce va fi organizata in judet si noi nu stim nimic, cine stie ? Alocarea reala este, asadar, de 1,1 milioane de lei.

Felul in care e impartita suma asta este unul ridicol. Exista un numar de 58 (cincizecisiopt) de beneficiari ! Adica o “imprastiere” si o dispersare de resurse care e hilara. Dupa principiul “hai sa nu se supere nimeni”. Ce sa faca, de exemplu, Clubul Sportiv UMF cu 7,000 de lei? Sau AS Olimpia Jichisu de Jos cu 3,000 de lei? Poate sa finanteze actiunea “o rachie pentru tot sateanul” la bufetul comunal dupa un meci pe ploaie la sfarsit de noiembrie?

Cine sunt insa marii castigatori din lista asta de 58? Cumva Clubul Sportiv “Universitatea” cu atatea sectii sau echipe? Cu prezente in primele ligi ale sporturilor respective? Nu, nu ati ghicit! Sa fie CSS Viitorul Cluj, cu o traditie de zeci de ani la nivel de pregatire a juniorilor? Iar ati gresit ! Este Asociatia Handbal Club Potaissa Turda, beneficiara a 160,000 de lei. CS “Universitatea” primeste doar 150,000 de lei, urmat de Olimpia UT Cluj (echipa de fotbal feminin campioana nationala si participanta in UEFA Woman’s Champions League) cu 120,000 de lei. Juniorii clujeni de la CSS Viitorul cu atatea echipe, antrenori, competitii, primesc doar 8,000 de lei, adica mai putin decat Clubul Sportiv “Clujul pedaleaza” (cine o mai fi si clubul asta). Sa fie, nu-i asa, argument pentru faptul ca in 2015 Clujul zice ca e Capitala Europeana a Tineretului ! Oare cei de la CJ Cluj stiu ca juniorii sunt, ca sa vezi, tineri? Poate or fi crezut ca sunt ceva pensionari la un sah in Parcul Mare !

Tot am avut eu niscaiva dispute despre profesionalismul si “specializarea” a ceea ce e numit “aparatul de specialitate” al CJ Cluj. Poftim! Asta au pregatit “specialistii”‘ astia mirobolanti pentru sedinta CJ Cluj din 30 martie. Nu credeti? Cititi AICI la pozitia 21.

Sa ne intelegem: nu sustin ca finantari de la CJ Cluj ar trebui sa fie singurele surse ale bugetelor diferitelor cluburi sportive! Ba dimpotriva, sunt adeptul unei distantari cat mai mari de tot ce inseamna administratie, in expresia ei colorata politic. Numai ca, Doamne si Domni consilieri judeteni, daca tot aveti niste banuti, daca tot ati decis sa finantati ceva, faceti-o cu un minim de logica si de decenta! Ca, daca doriti, o sa va arat cum imparte CJ Timis un buget pentru sport de trei ori mai mare la doar cinci entitati. In asa fel ca sumele alea sa insemne ceva, sa constitue ceea ce se vor a fi, un sprijin REAL. Daca nu, daca “aparatul de specialitate” nu e in stare sa produca o lista care sa nu fie doar o corvoada bifata, dati-le cu “specialitatea” in cap !!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s