Saracie si indolenta. Combinatia “perfecta”

Am scris zilele trecute despre felul in care se dorea impartirea banilor pentru sport din bugetul Consiliului Judetean Cluj. Se dorea. Intre timp aceasta “imparteala” a devenit fapt implinit, prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 81/30.03.2015. Totul a ramas identic, propunerea a devenit act oficial.

Sa tragem cateva concuzii:

Absolut nici un jurnalist din Cluj nu s-a aplecat asupra acestei liste. Pe nimeni nu a interesat. Sa vada sume, sa vada beneficiari, sa compare, eventual, cu alte judete. Cam asa trec proiectele prin plenul Consiliului Judetean. La ce mai sunt bune proiectele postate pe site-ul CJ Cluj daca nu le citeste nimeni? Ca nu ma astept sa le citeasca omul de pe strada, dar stiu ca unele publicatii au jurnalisti “specializati” pe chestiunile din CJ. Sigur, de aici nu poti scoate un subiect savuros de can-can. Desi……. Ia sa vedem:

Cum spuneam in postarea anterioara, s-au alocat 1,5 milioane de lei (de 3-4 ori mai putin decat in alte judete precum Maramures sau Timis, de exemplu).Mai mult, 0,4 milioane sunt “pastrati” pentru “rezerva”.  Modul general de alocare, cu o lista lunga de 58 de beneficiari, am prezentat-o. Acum, ca hotararea e finala, votata si parafata, sa ne uitam mai atent:

Cea mai mare suma (160,000 de lei) o primeste o echipa (Potaissa Turda) care e pe locul 9 in Liga Nationala de Handbal Masculin. Discutabil. De ce nu “U” Cluj la baschet feminin care a obtinut aceeasi clasare, de exemplu? Mai mult, cum spuneam, intregul Club Sportiv “Universitatea”, cu 16 sectii, 7 echipe in prima liga, primeste mai putin decat aceasta echipa (150,000 de lei). Urmeaza Unirea Dej cu 150,000 de lei si Olimpia UT (campioana nationala la fotbal feminin) cu 120,000 de lei.

CJCluj 2

Cel mai interesant lucru din aceasta lista apare la sumele mici (nu ca celelalte ar fi foarte mari). Cazul CSS Viitorul l-am expus,suma de 8,000 de lei fiind ridicola, in schimb primeste 30,000 de lei CS Sanatatea pentru “performanta” de a fi pe ultimul loc in Seria a V-a a Ligii a III-a. Mai departe insa lucrurile devin chiar interesante:

Primeste finantare ACS Sticla Ariesul Turda pentru proiectul “promovarea echipei de seniori in liga III” , dar echipa respectiva nu e angrenata in nici una din competitiile judetene (Liga IV sau Liga V). Interesant… Primeste finantare si CFF Clujana, dar echipa de fotbal feminin nu mai participa (conform FRF) la nici o competitie. O fi vorba de echipa de futsal care are acest nume (desi in lista CJ apare “fotbal feminin”) ? Si mai bine, echipa de futsal CFF Clujana e pe ultimul loc in liga, cu un frumos golaveraj de (44-191).

Primesc finantare doua echipe de fotbal din Liga IV (Triteni si Iacobeni) si nu mai putin de sase echipe din Liga V, dintre care una, Olimpia Jichisul de Jos ocupa “onorantul” loc 12 (ultimul) in seria zonala Dej a Ligii a V-a. Aceste “performere” primesc impreuna 36,000 de lei, aproape dublu fata de CSM Cluj, club de traditie mai ales in sporturi individuale.

Si uite asa, parcurgand lista, concluzia e clara: “sa dam la toti, mai ales pe sate la primarii nosti, ca vin alegerile la anu’ “. E evident ca in felul asta nu se sustine nici o performanta, ba mai mult, aruncam banii pe principiul “sa aiba toti” si uite asa nu are nimeni ! Nu stiu cum s-a votat HCJ 81/30.03.2015, ca procesul verbal al sedintei nu este (inca) public pe site-ul institutiei, dar e evident ca a fost o voiosie generala. Va spun doar, daca intereseaza, ca probabil aceasta hotarare a primit girul Comisiei de sanatate, asistenta sociala, tineret si sport a  CJ Cluj, condusa de Calin Tuluc, si avand ca membri pe Valentin Pop, Laurentiu Oprea, Emil Bogdan, Stefan Ferencz, Vasile Salatioan si Adina Gabudean-Ratiu. Asa, sa stiti…..

Cand aud spunandu-mi-se ca e greu, ca nu sunt bani, si apoi vad asemenea “emanatii” de la administratia locala, stau si ma gandesc cat e prostie si cat rea-vointa. Probabil cantitati considerabile din ambele!

O sa incerc in cateva zile sa revin cu alta “mostra” de logica, felul in care Consiliul Local a impartit banii de sport. Ca acolo sunt mai multi, 4,507 milioane.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s