Sa ne mutam la Blaj?

Sportul secolului 21 este un fenomen de masa. A incetat sa fie unul elitist chiar si cele foarte scumpe. Vrem nu vrem, ne place sau nu, universalizarea sportului e o realitate.

Nu se poate face sport de inalta performanta in lipsa banilor. Au devenit esentiali. Nu mai e posibila acea “nebunie” a calatoriei in deplasare cu vagon de clasa III sau pe un teren improvizat. Totul e calculat pana la ultimul centimetru si ultima centima. E la fel de adevarat ca orice e posibil daca exista determinare si constiinta ca esti campion, ca dai totul pana la ultima picatura de energie. Altfel, bani si investitii se dovedesc inutile.

Randurile astea au fost “sugerate” de o constatare amara. Am tot pomenit, cu un ton usor ironic, de “Clujul -oras comoara”. Nu eu am spus-o, ci marimile orasului. Care marimi, in spatele acestui slogan aparent generos, dau dovada de o micime conceptuala demna de o cauza mai buna. Altii nu sunt atat de ingamfati. Nu-si zic asa. Insa fac.

In finala campionatului national de volei feminin se lupta CSM Targoviste si Volei Alba Blaj. Daca de echipa din Targoviste am mai auzit (meteoric), Volei Alba Blaj e o echipa cu o varsta venerabila de….. patru ani. Care a parcurs etape normale, divizia B, divizia A, si iat-o azi in finala nationala, conducand cu 2-0 dupa doua victorii pe terenul adversarei. E foarte posibil ca in 27 aprilie, data celui de-al treilea meci al finalei (primul la Blaj), sa cunoastem noua campioana nationala, adica Volei Alba Blaj.

In acelasi timp, o alta echipa din judetul Alba, CS Universitatea Alba Iulia se bate in finala mica (locurile 3-4) ale campionatului national feminin de baschet. Si nu e la prima performanta de acest fel, echipa fiind vicecampioana nationala en-titre.

Cata prostie, cata indiferenta, cata nepricepere trebuie sa mai “acumuleze” Clujul – comoara” pana sa realizeze ca din trecute performante si apuse vedete nu va putea realiza nimic? Sigur, marile valori sportive, marile echipe care au facut istorie sunt amintirile glorioase ale Clujului. Dar asta tine de trecut, de efortul altor generatii, de entuziasmul cumulat conducatori-antrenori-sportivi, de pricepere si competenta. Care nu o mai gasesti azi. Si, mai grav, astia nici nu pricep ce mici sunt!

Cred ca orice ne-clujean pasionat de sport ramane cu raspunsul neprimit la intrebarea : “Cum e posibil sa ai un stadion nou-nout de 30,000 de locuri sau o Polivalenta moderna de peste 7,000 de locuri si ele sa stea goale?” Noi il putem da, desi este unul dureros. Si aproape degradant. Pentru ca NOI ii toleram pe toti cei ce se incapataneaza sa nu vada evidenta.

sala polivalenta cluj

Pentru ca am vorbit aici de doua sporturi de echipa de sala, sa amintesc doar atat : CS “Universitatea” Cluj, cu echipe de prima divizie la handbal, volei, baschet (feminin si masculin) – la care o adaugam pe cea de rugby – are un buget anual de 4,5 milioane de lei. Adica aproximativ 1 milion de euro. Pentru intregul club. CSM Bucuresti are doar pentru echipa feminina de handbal un buget de 1,8 milioane (de euro). HCM Baia Mare, la randul ei, pentru echipa feminina de handbal un buget de 1,5 milioane (tot euro, desigur). Acum comparati.

Ce spun eu se adreseaza Clujului. Nu doar administratiei. Ca nu vreau sa fie ei nasii sportului de pe Somesul Mic. Ca de cate ori au fost, s-a ales praful. Dar pot fi intre promotori. Pot coagula energii si resurse. Pentru asta e nevoie de altceva decat de vise fantasmagorice legate de Somes navigabil, monorail-uri de SF si buzi publice reabilitate cu 20,000 de euro. Bucata.

Si pentru ca m-am saturat de “vina colectiva”  care dilueaza raspunderi, indraznesc sa nominalizez : Emil Boc- primar, Ion Aurel Pop-rectorul UBB, Horia Ciorcila- presedintele Bancii Transilvania. Si lista poate continua. Pana ei si altii asemenea nu vor intelege ce inseamna sportul de performanta pentru “performanta” globala a Clujului, sa nu ne asteptam la nimic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s