Utopie? Nu, curaj!

“Universitatea” se afla la rascruce. De vremuri si de interese. Un neputincios administrator a gestionat prost un buget care, spun gurile rele, ar fi fost mai mult decat indestulator. Acum se vorbeste de faliment, de disparitie, etc.

Evenimentul de saptamana trecuta, implicarea (pentru unii minuscula, pentru altii cu putere de simbol) a Bancii Transilvania, poate fi privit ca o speranta. Nu stiu ce are de gand Walter, nu cred ca stie nici el, la cata incoerenta are omul asta orice e posibil. Daca e adevarat ca “nu mai am bani, descurcati-va“, ar face bine sa o spuna direct, nu prin tot felul de sageti de prin presa. Si sa lase pe altii.

Dar indiferent ca e Walter sau altcineva, solutii exista si ele tin de o judecata corecta si coerenta. Sa recapitulam : BT este in top 3 banci romanesti, cu o cota de piata de aproape 10% (enorma pentru sistemul bancar), cu o imagine si o credibilitate notabile. Cu un profit NET la sfarsitul lui 2014 de peste 100 de milioane de euro. Profitul asta ii permite o implicare substantiala in activitati de sponsorizare, cu efecte net mai mari decat campania (probabil platita scump) a “zanului” cu bagheta magica. Despre asta insa am mai discutat. De aia, dupa mine, e pe o lista scurta a “responsabililor”.

Logo_orizontal_BT,_fundal_alb

Interesanta insa e o alta optiune. Urmare a parteneriatului abia declarat, avand stiinta activitatii sale de baza (creditarea adica), Situatia de azi de la “U” permite o evaluare cat de cat corecta a situatiei financiare. De aici plecand, Banca Transilvania poate oferi un credit de (sa spunem) 2,5 – 3 milioane de euro societatii care administreaza “U”. O sa spuneti ca orice credit trebuie garantat. Asa e. Multe active nu are “U”, dar cred ca poate fi timpul de a lucra pe o “garantie de proiect”. Pana la urma creditorul (banca) poate fi implicata in gestionarea corecta a proiectului. Poate impune un CA care sa ii garanteze desfasurarea corecta a activitatii, Poate, de asemenea, sa obtina garantii colaterale. Drepturile federative, activele din baza Dan Anca (doar Fundatia Primavara e tot un motor al clubului) sau, la limita, printr-o garantie a detinatorului brandului, adica Consiliul Local Cluj. Ca daca nu, brandul asta nu mai valoreaza nimic. Solutia asta e un compromis rezonabil, banca nu cheltuie bani care nu se mai intorc, clubul iese din starea in care se afla, iar brandul isi recapata valoarea. Sigur, in virtutea parteneriatului anuntat, poate exista si o contributie neta a bancii prin (sa spunem) acordarea unei dobanzi infime, diferenta fata de dobanda pietii fiind cuantificata in prezenta bancii ca sponsor.

ucluj

Situatia descrisa mai sus pare utopica dar nu e deloc. BT ar demonstra ca e o banca inovativa, situatia ei pe piata nu e periclitata de un asemenea proiect si ar concretiza ceea ce se declara a fi , adica “banca clujenilor” . Cu un asemenea credit s-ar iesi instantaneu din insolventa, ar ajunge cu cheltuielile la zi, iar un termen rezonabil (5-10 ani) de rambursare ar permite o evolutie financiara controlata si pe un trend sanatos. Poate ca prezenta lui Walter ca actionar inhiba acest demers. In cazul asta e vremea sa transam odata pentru totdeauna prezenta sa.

Nu e cazul sa inventam apa calda. Cine vrea, poate studia cazuri mult mai celebre din sportul mondial si va gasi destule similaritati. E drept, pare o utopie inca in Romania, dar daca tot ne laudam cu “Clujul – oras comoara”, cu o banca ce a performat pana la pozitia asta de top 3, e momentul sa apara si astfel de solutii curajoase. Reusita unui asemenea demers poate fi o scanteie pentru altele.

Credeti ca fabulez? Ganditi cinci minute inainte de a raspunde. Nimic in lumea asta nu s-a realizat fara viziune. Sa ne mai intoarcem odata din bejenie ! Clujul asteapta. E cazul, totusi, ca Banca Transilvania sa iasa de pe acea lista a responsabililor. Si sa deschida lista implicarii. Care s-ar popula, dupa exemplul sau, cu alte contributii similare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s