Intre suficienta si implicare

Intr-o zi in care autoritatile il cauta pe Walter, cand unii sau altii isi dau cu parerea, fac apeluri si trag concluzii, e cazul sa fim pragmatici.

Analiza situatiei de la “Universitatea” trebuie gandita tinand cont de realitati, nu de ce ne-ar place sa credem ca e. Si aceasta realitate este una cruda: clubul asta nu mai are carma. Si functioneaza dintr-o inertie oarecum ilogica spre un final previzibil.

In momentul in care a inceput sa apara in prim plan Marieta Anastasescu, administratorul judiciar, mi-a fost clar ca vorbim de un vid total. Si, indiferent de evolutiile viitoare, vidul asta nu duce nicaieri. Sau ba da, duce: spre nefiinta.

Acuma sa vedem. exista doua scenarii :

1. “U” se salveaza. Aparent, e situatia fericita. In realitate nu se schimba nimic. Vidul ramane, banii ce vor veni din drepturi TV vor acoperi datorii din ultimele cateva luni bune, administrarea sportiva e lasata (probabil) pe mana aceluiasi vremelnic ocupant de fotoliu, vor mai pleca unii jucatori, vor mai veni altii (la fel de buni/rai ca cei care pleaca), nimeni nu va lua decat decizii pe picior, etc. O continuare a sezonului ce e aproape incheiat.

2. “U” retrogradeaza. Logica elementara spune ca, lipsita de infuzia financiara din drepturi TV, cu datorii ce nu pot fi platite, cu plati din planul de redresare imposibil de acoperit, societatea se va duce in faliment. Acuma sa stabilim : falimentul il poate cere cineva neplatit (din activitatea curenta) sau din cei cuprinsi in platile aferente planului de reorganizare. Il poate cere, de asemenea, administratorul judiciar, pus in imposibilitatea de a duce la bun sfarsit planul de reorganizare (platile adica). Numai ca, e important de stiut, asta dureaza 2-3 luni. Declararea falimentului va trebui sa treaca prin decizii ale judecatorului sindic, probabil se va face apel, se va decide la curtea de apel, etc. In tot acest timp, “U” este retrogradata in Liga a doua, va incepe campionatul si vom avea aceeasi situatie de vid. Probabil mai grava, vor pleca mai multi jucatori (daca nu toti), va fi mai greu de adus altii, etc.

Ce se va intampla in momentul declararii falimentului este cu adevarat miza. Cum va fi gestionata situatia, si mai ales de catre cine. Pentru ca nu am vorbit de un lucru: sigla si denumirea si palmaresul sunt in proprietatea Consiliului Local Cluj. In 15 iunie 2015 expira termenul de cedare in folosinta catre societatea lui Walter. E interesant de stiut daca in acel act aditional exista vreo clauza de forta majora asa cum e falimentul. Pentru ca situatia e bizara: daca nu se reinnoieste contractul de dare in folosinta, societatea nu mai are (sportiv vorbind) identitate. E doar un SA oarecare. Daca se reinnoieste (cu alte cuvinte pana la termenul de expirare nu denunta nimeni intelegerea), sigla si palmaresul apartin legal, pana in 15 iunie 2016, unei societati care va falimenta. Sigur, atat sigla cat si palmaresul sunt obiecte nepatrimoniale, nu pot fi instrainate, dar preluarea lor pe clauza de forta majora inseamna (in lipsa amintitei clauze) timp. Iar asta, dragii mei, inseamna MOARTE. Daca se vor apuca cei de la CL sa faca comisii, sa evalueze, sa desemneze reprezentanti, etc., am incurcat-o definitiv !

Indiferent de ce se va intampla pana la urma, situatia este “cacanie”. Raspunsul la intrebarea “ce e de facut?” comporta pana la urma o pozitionare ferma si transanta a singurului pilon care mai e sanatos in constructia asta plina de cangrene: suporterul alb-negru. Daca vom asculta doar apeluri la non-implicare, pentru ca, vezi Doamne, asta e rostul suporterului, ne vom trezi ca vom ramane cu amintirile. Valoroase si acestea, dar ma intreb daca marea familie de “U”isti din ceruri ne va ierta vreodata.

Alternativa e acea coagulare a energiilor, acea implicare in totala transparenta pentru a realiza , utopic poate, dezideratul de a ne lua “U” inapoi. Utopic? Poate ! Ce altceva insa ne ramane ? Daca nu pentru noi, macar pentru ei:

C&C 005

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s