Minciuna numita insolventa

O spun de la bun inceput: nu sunt jurist, nu sunt specialist in astfel de proceduri, de aceea tot ce spun eu sunt doar observatii de bun simt, cu o doza de relativitate. As vrea chiar, in masura in care persoane competente in domeniul asta sunt interesate, sa gasim impreuna niste raspunsuri.

Asadar, INSOLVENTA. Nu am inventat apa calda, nu e o noutate mondiala si stelara. E o procedura ce se aplica peste tot in lume societatilor comerciale aflate in dificultate. Cu scopul de a le sprijini, daca e posibil, sa isi continue activitatea si sa iasa din pasa neagra in care se afla.

In fotbal, procedura asta a devenit modus vivendi. Pe undeva au dreptate si aia care se opun unei asemenea stari, pe argumente pur sportive. Adica aduc un lot foarte valoros, le dau salarii mari, aia fac rezultate deosebite o perioada limitata (asta insemnand acces la sume importante din drepturi TV sau chiar la prezente in cupe europene cu beneficiile materiale de rigoare), dupa care nu mai platesc, sifonez banii intrati prin metodele deja clasice ale contractelor de imprumut, acumulez datorii, intru in insolventa si scap de belele o perioada de 3-4 ani. Sigur, discursul asta pleaca de la prezumtia de rea credinta a actionarului/finantatorului. Si, din pacate, cam asta e situatia generala.

Cu toate astea, legea nu se  discuta, ci se aplica. In beneficiul celor care, intentionat sau nu, si-au adus societatile in stare de incapacitate de plata.

Sa incepem cu inceputul: cine si de ce a avut ideea / interesul de a transforma echipele (cel putin cele membre ale LPF) in societati comerciale? In ROAF nu scrie nicaieri obligativitatea asta, nici in actele LPF. Desi ani buni asa ni s-a “vandut”. Poate pentru ca, organizate fiind in ONG sau fundatii nu ar mai fi beneficiat de aceste privilegii ale legii 85/2014? Pentru ca insolventa nu se aplica ONG-urilor. Asta e o prima intrebare.

Spune un distins personaj implicat intr-un asemenea proces de insolventa ca: “legal vorbind, nu puteam plăti acele datorii deoarece toate datoriile sunt îngheţatate, din momentul intrării în insolvenţă. Noi avem acei bani, dar nu putem plăti pentru că legea ne interzice să plătim în afara planului de reorganizare“. Eu as vrea, sincer, sa vad unde exista acea prevedere de interdictie de plata. Ca in legea 85/2014 nu exista asa ceva. Exista protectia contra acelor datorii, in sensul ca nu mai poate nici un creditor sa actioneze pentru recuperarea datoriilor, dar nicaieri nu gasesc vreo prevedere care sa interzica, din propria intiativa a debitorului, plati de  stingere din datorii. Ba chiar, exista un articol (87 aliniatul 2) care spune ca, la propunerea administratorului judiciar, se pot face astfel de plati. Atunci cine minte? Asta era a doua intrebare.

Se stie, de asemenea, ca in ultimii ani s-a gasit o formula “inovatoare” de a plati jucatori. Cu contracte modice pe club si tot felul de plati prin fundatii. Cazurile Petrolul sau CFR sunt cele mai evidente. Acuma sa ne intelegem, prosti sunt fotbalistii ca accepta artificiile astea. Numai ca, vazand cum se intinde modelul asta, oare FRF sau LPF nu au nimic a spune? In cadrul insolventei se discuta doar de datorii acumulate in executarea actelor incheiate de acea societate cu jucatori/antrenori. Nu au nici o legatura cu contracte (daca le poti spune asa) incheiate cu fundatii. Adica ei, prostii (antrenori si jucatori) raman cu buza umflata. Vorba aia, “si….. si cu banii luati”. Nu este, oare cazul unei reglementari ferme in acest caz? A sta era a treia intrebare.

Si ar mai fi multe. Pana la urma, dintr-un procedeu legal si onest, transformam procedura asta intr-o actiune de albire a hotilor. Sa nu ne miram, asadar, ca stadioanele sunt goale si lumea e satula. Probabil ca e inca o utopie, gandul ca se poate si altfel. Adica onest si transparent.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s