Nimic despre fotbal. Doar despre … “U”

Ceea ce se intampla cu fotbalul la “U” Cluj este doar pretextul acestor randuri. In anul de gratie 2015, intr-un oras universitar cu pretentii, intr-o “Capitala Europeana a Tineretului 2015”, in Cluj adica, exista un club sportiv care sta parca precum un spin in destele prea marilor si vremelnicilor acestei urbe.

Spunea “onorabilul” intai dregator, intrebat de ce finantarea CS “Universitatea” este atat de “subtire”, ca “…este un club departamental, sa ia bani de acolo…”. Ca de obicei, cand vrei sa scapi, arunci o frantura de adevar intr-un ocean de mizerii si gata!

Ceea ce spune onorabilul este ca CS “Universitatea” este o structura sportiva aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Ceea ce corect. Ceea ce nu se spune este ca de fapt el este reprezentantul Universitatilor Clujene. E de ajuns sa citesti numele care compun Consiliul de Administratie ca sa realizezi asta. Exista acolo reprezentanti ai UBB, UTCN, UMF si USAMV. Daca lasam formalismul deoparte, este, asadar, clubul sportiv al Universitatilor. Cu un numar exagerat (zic) de ramuri sportive, CS “U” se zbate, nu de acum ci de multi ani intr-un anonimat si o stare de degradare continua.

Se stie ca peste tot sporturile de echipe sunt cele care au vizibilitate. Cele care atrag si cele care genereaza spectacol si spectatori. Sa vedem, asadar, cum stau aceste sporturi de echipa la CS “U” in prag de vara 2015:

baschet feminin: locul 9 in Liga I, dupa un play-out care a salvat un sezon cenusiu

baschet masculin: retrogradata din Liga I cu un neverosimil record de 0 (zero) victorii in sezonul regulat

volei feminin: locul 9 in Liga I, dupa un scenariu similar cu al fetelor de la baschet, sezon salvat de play-out

volei masculin: castigatoare a Ligii a II-a

handbal masculin: in anonimatul Ligii a II-a

handbal feminin: lupta in play-out-ul Ligii I, dupa ani de zile in care a fost printre protagonsitele campionatului.

rugby: la periferia Superligii nationale

Si acum dragi universitari clujeni, sa va pun intrebarile:

– Clubul asta care poarta numele “UNIVERSITATEA” mai reprezinta cu adevarat mediul universitar clujean?

– Ca pilon al mediului universitar, il intreb pe stimatul Prof.Univ.Dr. Ion Aurel Pop, rectorul UBB, cand a fost ultima data la un meci al uneia din echipe? Stie ce bugete mizerabile au? Stie cu cine se bat in competitiile nationale?

– In functia de rector s-au perindat personalitati care au sprijinit sportul clujean. Daca s-ar intalni cu acestia, cine din actualele Universitati ar avea puterea si curajul sa ii priveasca in ochi si sa raspunda intrebarii “Ce ati facut cu U”?

– Aveti, stimati universitari, o comoara in maini. Un parc sportiv cum putine sunt in Europa si o resursa umana formata din generatii de absolventi ai Facultatii de Educatie Fizica. Aveti resurse materiale uriase, de la camine, cantine, sali de sport, piscina olimpica si multe altele. V-ati gandit vreodata sa le folositi intr-o proportie “rezonabila” de macar 10% la altceva decat la a aduce bani? V-ati gandit la folosirea gratuita de catre echipele si sportivii care spun cu mandrie in Romania si in lume ca ei sunt “de la Universitatea Cluj”?

– O cunoasteti, stimati universitari, pe fata din fotografia de mai jos?

Dascal-Ana-Iulia-12.09.2002O cheama Ana Iulia Dascal, este nascuta in 2002 si este multipla campioana nationala la inot. Poarta, cu mandrie, emblema “U” pe piept.

– o stiti, stimabili rectori, prorectori, cancelari, decani, sefi de catedra, pe fata de mai jos?

Cristina Laslo

O cheama Cristina Laslo, e nascuta in 1997 si este campioana mondiala de junioare la handbal. A fost desemnata cel mai bun centru la ultima editie a Mondialelor de Junioare din 2014.

Dupa ce raspundeti la aceste intrebari, dupa ce veti avea decenta sa stergeti de sudoare fruntea acestor fete si a altor atatia si atatia sportivi care spun “Eu sunt de la Universitatea Cluj“, poate veti intelege. Sau poate nu.

Cat mai trebuie, totusi, sa toleram aceasta iresponsabilitate?

Sursa foto: http://www.u-cluj.ro / pagina personala Cristina Laslo

 

Advertisements

One thought on “Nimic despre fotbal. Doar despre … “U”

  1. Baza sportiva este folosita in interes personal ca doar de acolo vin banii nu din performanta.
    Bazinul este folosit de profesorii universitari ca instructori de inot si care lucreaza, daca nu la negru, atunci in zona gri.
    Terenurile de tenis sunt inchiriate fara licitatie de ani de zile unui privat.
    In caminele studentesti din parc stau copii profesorilor
    La ce va asteptati?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s