E randul Clujului

Incep cu o confesiune: nu am putut crede vreodata ca se va repeta “episodul” Timisoara. Atunci, in primavara lui 1984, cateva mii bune de “U”isti au umplut o peluza a impozantului stadion in complexul studentesc. Era totusi altceva. Erau doua echipe pe val, era la mijloc o promovare din Liga a doua, era un derby cum mai erau cateva intre echipele ardelene.

Dupa 31 de ani am revazut acelasi “exod”. As spune si acelasi entuziasm. Chiar daca, nu-i asa, contextul era cu totul altul. O echipa retrogradata, in prag de faliment, o perspectiva mai mult decat sumbra planand asupra lui “U” in aceasta zi de 31 mai 2015.

“Exodul spre Bucuresti” e o expresie gazetareasca. Ei, jurnalistii, se intrec in astfel de titluri. De data asta au “nimerit-o”. Pe Valea Oltului sau pe Valea Prahovei, cu autocare, microbuze, cu masini personale, cu trenul special (apropo, de cand nu a existat un tren special pentru suporterii unei echipe?), au curs “U”istii spre Bucuresti. Bastinasii probabil aveau in minte intrebarea “Astia-s normali? Ce sansa au la finala, ce echipa au, care cred ei ca va fi rezultatul final?”. Probabil ca au primit un raspuns. Unul atipic pentru o societate amortita si decadenta. Iar raspunsul e asa de simplu: “Noi mergem pentru U”. Ma gandesc ca cei de la terasa din Calimanesti care au urmarit cei 200 de “U”isti au inceput sa inteleaga ca la “U” e altfel.

Iar pe stadion? Pe stadion s-a intamplat (printre multe alte momente unice) miracolul minutelor de dupa golul de 0-3. Cam asa:

Cine a fost cu noi a inteles potentialul si miza. Care miza nu e castigarea unei finale in care fortele fotbalistice erau atat de disproportionate. Cei peste 5,000 de “U”isti au aratat ceea ce Clujul parca refuza sa vada. Ca poti fi cosmopolit, multicultural si cu aere de metropola regionala si sa iti pastrezi valorile si traditia. Pentru ca “ideea U” identifica si individualizeaza Clujul. Daca vrea, Clujul poate intelege asta. 

Ei, miile de suporteri au fost acolo, Au aratat imaginea unica a devotamentului si bucuriei de a fi solidari:

finala digi1

“Exodul spre Bucuresti” arata si altceva: ca exista speranta. Ca oamenii asteapta ca valorile sa se regaseasca in simboluri. Si ca, desigur, e timpul reintoarcerii la normalitate. Toate marimile Clujului, cele care au stat deoparte spunand “nu ma amestec eu cu infractorul asta care e la U” au acum ocazia sa dovedeasca ca doar asta i-a retinut. Masa imensa de “U”isti care au urcat Golgota suferintei dar si a mandriei de a purta alb-negru, sta dreapta in fata lor si le transmite un mesaj: “Noi am fost acolo, acum va asteptam pe voi”. Ce spui, Clujule? Ii privesti in fata, sincer si onest?

Foto: digisport.ro

Video: youtube/Mihai Medan

Advertisements

4 thoughts on “E randul Clujului

 1. Statistica care spune totul….V-au batut la media de spectatori CFR Cluj ,Botosani,Iasi sau ASA Tg Mures :

  U Cluj Media numarului de spectatori/meci : 3722 adica undeva la 12% din capacitatea Cluj Arena

  http://www.liga1.ro/html/clasament_spectatori

  Restul sunt povesti cu pesti…5000 de uisti pe National Arena? :)) Maxim 2500, plus dinamovistii…Oricum e placut sa vad cum v-ati mai dovedit odata servilismul fata de fratii mai mari scandand la o finala in care juca fcsb- u cluj …dinamo ! dinamo !

  • Miros de pe deal. Nu-i nimic, se accepta. intre 3,772 si 3,880 e cu adevarat…. o diferenta. Ca intre locul 3 si 15. Ai “nimerit-o”, amice ! 🙂
   Cat despre numar, e atat de semnificativ cat e si respectul. Spre un “anonim”. Nu-i asa? Berea nu o mai astept. Orice om de onoare o trimitea pe Cargus, daca altfel nu catadicseste. De onoare……

  • e placut totusi sa vad ca aveti evidente exacte cu ceea ce facem , asta ne face mandrii ! sa nu uitam ca aceea diferenta dintre noi si *** e facuta de deplasarea noastra in cocina unde am dus aproximativ 2000 de oameni 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s