Sa incepem sa gandim

Plec de la situatia de azi a “Universitatii“. Nu doar la fotbal, in general, atat FC cat si CS se zbat intr-o mediocritate crunta. Cat e nemernicie si cat nepricepere, e mai putin important in context. Atat nemernicia si golaneala cat si nepriceperea si amatorismul sunt tolerate de un sistem in care valoarea si competenta sunt mai rare decat aerul pe suprafata lunii.

Citesc, trist, un comentariu al venerabilului profesor si antrenor de baschet Dumitru Lecca: ” Se pare că “Europenele” de la Baku confirmă, din plin, declinul sportului românesc. ATENȚIE GUVERNANȚI !” Adevar rostit de unul din slefuitorii de referinta din baschetul romanesc.

Si asa ajung la gandul, rostit si de profesorul Lecca, ca, pana la urma, starea asta jalnica sufera, pe langa nemernicii si amatorism, de o subfinantare crunta. Nu cred ca exista vreun sport care sa spuna “eu ma ajung cu banii”. Nu exista asa ceva in Romania. Ca se fura si din putinul existent? Corect! Doar ca vina e a aceluiasi sistem complice.

Nu am fost si nu voi fi niciodata adeptul implicarii financiare a autoritatilor, centrale sau locale, in fenomenul sportiv de performanta. Mi s-a parut mereu ca asta ar crea doar o masa de manipulare si de manevra. In conditiile in care unuia ii place handbalul si altuia sahul, fiecare, ajuns la putere, va sprijini ce ii place. E adevarat insa ca nu exista posibilitate de progres, de performanta, in lipsa unei finantari corespunzatoare.

Indraznesc acum sa creionez o idee. Statul roman, cel care detine toate parghiile puterii si controlului, trebuie sa actioneze. Pe un termen limitat, pe un proiect clar, pe o metodologie bine definita. Un proiect pe, sa spunem 5 ani, in care bani de la buget sa fie directionati spre finantarea sportului. A performantei.

E greu? Nimic nu e usor cand pleci de la o asemenea “mostenire”. Dar nu imposibil. Repet, un proiect corect si coerent, in care sa existe obiective si control este urgenta zero.

sala-polivalenta-cluj-napoca

O sa iau un exemplu. Ne place fotbalul, e mai mult decat un sport, e un fenomen planetar. Fotbalul romanesc colcaie de mizerie si impostura. Lipsa finantarii duce la tot felul de fenomene si “aparitii penale” care adancesc si mai mult criza. Ce propun eu? Timp de 5 ani, statul roman sa asigure o finantare echitabila pentru echipele din primele trei ligi. O grila corecta ar fi 100,000 de euro pentru o echipa de liga a treia, 500,000 de euro pentru liga a doua si 1,000,000 de euro pentru o echipa de prima liga. Finantare acordata conditionat. Conditionat de o infrastructura corespunzatoare, de o piramida de juniori sanatoasa, de un control riguros. Iar pedepsele pentru incercari de “sifonare” sa fie pe masura. 

Cat “costa” o asemenea masura? La nivelul de organizare de acum, 35,000,000 euro anual pentru primele trei ligi din Romania. Pare mult. Mult??? E cam o treime din cat se spune ca a sifonat un “amarat” de primar de sector, agramatul Vanghelie. Sau cat este  spaga pentru vreo 10 km de autostrada. Sau….sau…. In fapt costul nu e nici macar atat, pentru ca in desfasurarea activitatii se platesc tot felul de taxe (pe valoarea adaugata, pe munca, pe imobile) care, in fapt, se intorc in buget.

Desigur, cluburile isi pot completa bugetul cu implicarea unor sponsori, a unor proprietari constienti si onesti. Suma propusa mai sus asigura insa o baza de finantare care, in conditii de onestitate, ar permite atat performanta cat si o constructie piramidala de selectie.

O echipa de prima liga, adaugand doar drepturi TV, ar rotunji un buget minim de 2,5-3 milioane de euro. O gestiune curata si onesta ar aseza aceste cluburi pe o baza solida. O sa repet pana la obsesie un cuvant: CONTROL. Refuz sa cred ca suntem o natie de hoti si pradatori. Nu cred in “apetitul” romanesc spre inselaciune. Cred insa in puterea de coercitie a unui control real si eficient. 

Cinci ani. Atat ar trebui. In astia cinci ani, ar trebui ca separarea adevarului de minciuna sa fie fapt implinit. De acolo inainte, avand o baza curata, poti spera la performanta. Poti spera sa vezi in Romania ca spectacolul sportiv este unul de calitate. Stiti care a fost media de spectatori ai unei singure echipe din Bundesliga in 2014/15? Borussia Dortmund a avut 80,424 in medie. Stiti care e totalul spectatorilor pe etapa in Liga I? In medie sub 30,000 (pe noua meciuri). De aici plecam. Din aceasta groapa care se adanceste.

Constructia unui asemenea sistem de finantare limitata si conditionata se poate extinde si la alte sporturi de echipa. Si putem spera ca, dupa 5 ani, sa nu mai traim situatii stranii in care o nationala a Romaniei, prezenta la Eurobasket Woman 2015, la Timisoara, sa adune 3-400 de spectatori in tribune. Un campionat puternic, finantat corespunzator, ar creste competitivitatea si baza de selectie. Si am avea, pe cale de consecinta, sportivi sub tricolor care ar insemna mai mult decat sparring-partners pentru puterile sportive ale lumii. 

Pare utopic? Poate. Cu un proiect serios, onest, discutat cu cei implicati, ar putea incepe, in vara lui 2016, un “cincinal” de constructie. Utopic ar fi sa credem ca starea jalnica in care ne complacem acum ar putea continua. Falimentul generalizat e la usa. Ne permitem sa fim asa de inconstienti incat sa nu actionam?

Sursa foto: internet

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s