UBB, sau cum sa NU iti ingrijesti pruncul

Asa cum s-a intamplat de fiecare data, ceea ce scriu sunt opinii strict personale. Nu sunt nici purtator de cuvant si nici de mesaje a nimanui. Asa trebuie tratata si opinia de azi.

In valtoarea si incertitudinea ce planeaza asupra echipei de fotbal “Universitatea”, apar, asa cum am anticipat, tot felul de actiuni si personaje care mai de care mai pitoresti si mai dornice de popularitate. Un fel de “breaking news” perpetuu. Semn ca “U” este un simbol viu care atrage. Din pacate, pana acum, doar “personagii” marginale, fara greutate si fara intentii serioase.

In tot tavalugul asta, apare brusc informatia ca Universitatea Babes-Bolyai a decis (votat in Senat) infiintarea Asociatiei Sportive UBB cu doua sectii: fotbal si fotbal-tenis. Cred ca realizati ca fotbal-tenisul e balastul necesar pentru a legitima restul. Au mai decis, mai marii UBB sa inscrie echipa in liga a patra. Si ca, in masura in care societatea lui Walter sucomba, sa preia de la Primarie brandul “U” Cluj. Asta cu preluarea, desigur, e vorbita deocamdata pe la colturi.

ucluj

Acuma, sa fie clar: Am pledat dintotdeauna pentru o apropiere intre “U” si Universitati. Pe langa faptul ca ii poarta numele, nasterea si istoria lui “U” este expresia de vointa a mediului universitar clujean al anului 1919. Dupa 1990 insa, Universitatile (UBB dar si celelalte) s-au distantat vizibil nu doar de fotbal, dar si de celelalte ramuri sportive ramase in cadrul CS “Universitatea”. De ce? Nu mai are importanta acum. Prea multe orgolii, o incapatanare numita “autonomie universitara”, un statut incert al CS care apartine de Ministerul Educatiei si Invatamantului (si nu de Universitate direct), si altele si altele. Tot clubul sportiv a ramas cumva in paragina, beneficiind doar punctual si marginal (contra cost insa) de unele facilitati din parcul Babes. De fotbal nu mai vorbim nimic, ca fugeau ca de leprosi.

Brusc, si-au amintit. De “spiritul universitar”. De “esenta universitara a culorilor alb-negre”. Au crezut ca e un moment propice sa iasa in fata. Nu insa firesc, cum ar trebui, printr-un sprijin consistent (financiar si logistic), ci prin crearea unei structuri sportive paralele. Toata actiunea asta pute. E tare cuvantul, dar exprima ce simt eu acuma. Emana un miros de conspiratie ieftina.

Ca e nevoie de o constructie noua si curata, e adevarat. E sansa ca “U” sa isi continue istoria. Doar ca ceea ce UBB a infaptuit brusc si cumva “in ilegalitate”, numai sentimentul de “curat” nu il da. Pentru Dumnezeu, “pacientul” e inca la Reanimare, inca respira, cum, Doamne sa vii tu la usa salonului cu altul, asteptand ca ala sa moara? Poate chiar sa incerci sa scoti din priza echipamentele?

NU Domnilor “universitari”, nu asta e calea ! Desigur, UBB, in virtutea “autonomiei universitare” poate face ce doreste. Poate infiinta lunar cate o Asociatie Sportiva. Doar ca simbolul e unul singur. Si s-au dezis de el miseleste cu 20 de ani in urma. Acum nu mai au nici un drept de paternitate. Pot, eventual, ca semn de penitenta, sa puna umarul la trecerea “pacientului” de la reanimare in salon si sa contribuie la insanatosire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s