Pentru “copiii Clujului”

Intr-o saptamana, “copiii Clujului” joaca trei meciuri consecutive acasa. Cu Gaz Metan, cu FCSB in Cupa Romaniei si cu Soimii Pancota. Trei meciuri in care copiii Clujului ne reprezinta. Mi-a sugerat cineva, inspirat, sa ii numesc “orfanii Clujului”. O avea dreptate?

Un lucru e cert: “U” este mai viu si mai colorat decat ar vrea unii. O reclama de data recenta a unui post TV ii infatiseaza pe acesti copii drept “coboratori din tribune, dintre ultrasi”. E o licenta jurnalistica, dar reflecta un adevar. Iii vom vedea azi in teren pe multi dintre cei care au capatat calitatile unui fotbalist la Centrul de Copii si Juniori. Despre care auzeam doar cand luau locul I, II sau III la Campionatele Nationale de Juniori. Ne aminteam atunci de ei. Ii felicitam, scurt, cu o doza de vinovatie, si apoi ne intorceam la minciuna de zi cu zi.

"U" de acum.... Mereu cu un pas inainte / Foto: Dan Bodea

“U” de acum…. Mereu cu un pas inainte / Foto: Dan Bodea

A aparut informatia ca 16 dintre ei sunt studenti al Universitatilor clujene. Ce ironie! Intr-o lume in care banul si stralucirea falsa a nocturnei ucide frumusetea sportului, “U” se incapataneaza sa se intoarca, ciclic, spre origini. Spre gandul originar al fondatorilor sai. Poate tocmai de aceea povestea “U” merge mai departe cu incapatanare.

“U” a aratat intr-o seara magica la Bucuresti de ce e altceva. Tocmai la Bucuresti, acolo unde, parca venind de la ¬†Ioan Chirila si a atatia altii, s-a reinnodat iubirea dintre bucuresteni si “U”. Intre timp, in liga a doua, am cunoscut admiratia si iubirea de o viata a altor “ne-clujeni” fata de “U”. Este, oare, vremea intoarcerii Clujului catre “U”? Mai are Clujul cosmopolit capacitatea de a-si recunoaste si primi inapoi copilul? Daca te uiti pe ceea ce inseamna simbolistica (prezenta in mediul online, afisarea fanioanelor, etc) ai spune ca da. Ca asta nu e destul, o stim.

Resurse materiale (multe sau putine) s-or mai gasi. Nebuni frumosi in tribune exista. Ce asteapta “copiii Clujului” este rabdarea si insufletirea noastra. Cum ii vom rasplati? Ei vor baga, precum legendarul Mircea Luca, capul in bocancul adversarului. Sti-vom noi sa cautam si sa gasim resursa sufleteasca de a-i rasplati?

Apeluri la responsabilitate catre cei care pot am tot facut. Nu o sa ii mai pomenesc. Se stiu ei care sunt. Lipsa lor de actiune le va fi “rasplatita”. Este vremea noastra, Si a lor. A “copiilor orfani ai Clujului”.

Haide “U” !

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s