Acelasi “U” din 1919. Vesnic

Acum, cu ratarea play-off-ului, e clar ca si firul ala cat bobul de nisip care dadea credibilitate discursului Marietei despre continuitate s-a rupt ca o boare.

Devine esentiala intelegerea a ceea ce va urma. Si mai ales cum va urma. Pentru ca este clar, “Universitatea” va continua sa existe, oricat pesmism ar exista in momentul de fata. Soptite pe la colturi, uneori murmurate in tristetea singuratatii, temerile trebuie risipite cumva.

Da, existenta marcii, a siglei si a palmaresului la Primarie este un avantaj deosebit. Asta pune intre paranteze orice speculatie despre bunul plac am marietelor si iordanestilor , despre “clone” si alte matrapazlacuri vizibile prin alte parti ale tarii.

E extrem de important sa stim ce si cum. Ce e aia marca, sigla, palmares, culori, pentru a sti cum ne raportam la realitati.

O marca iti da autenticitatea. Si unicitatea. Din punctul asta de vedere exista un organism national (OSIM – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) care asigura protejarea acestor marci. In momentul asta exista doua marci reporezentand “Universitatea” Cluj:

M2006/07795 – (marca echipei de fotbal) – in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca

marca FCU

M2007/11549 – (marca CS “Universitatea”) – in proprietatea CS “Universitatea” Cluj.

Marca 1 CSU

Din punctul asta de vedere, stam bine, le avem securizate si nu le pot folosi toti ipocritii si neavenitii.

Sa ne amintim de ce avem, pana la urma “doua Universitati”, una la fotbal si ceaalta cuprinzand celelalte sporturi.

Putina istorie nu strica: in 1919 cand s-a infiintat prin Societatea Sportiva a Studentilor Clujeni, nimeni nu isi punea problema marcii si a protectiei sale. Astea au venit mai tarziu, in epoca de dupa 1990. Pana atunci, chiar daca prin forta imprejurarilor s-a numit “Universitatea” sau “Stiinta”, “U” a fost si a ramas unica.

Inceputul anilor 90 (cred ca in 1994) a dus la separarea fotbalului. Nu ca voiau neaparat, dar se “reinfiintase” FRF si se infiintase Liga Profesionista si astea aveau ca si conditie ca membri sa fie enttati de drept privat, si structura monosportiva. Asa s-a infiintat un non-profit pe fotbal, separat din CS “U”. Apoi a urmat altul si, in sfarsit, actualul SA. Organizari juridice diferite, dar acelasi simbol: “U”. In palmaresul FRF indiferent ca a fost vechiul club sportiv (cu sectia de fotbal), non-porfitul sau SA-ul, rezultatele, participarile au un numitor comun: “U”. Unic si izvorat din initiativa aceea minunata de la 1919.

Sub acest “U” s-a castigat Cupa Romaniei in 1965 (chiar daca vremelnic atunci echipa se numea Stiinta), sub acelasi “U” s-a jucat in Cupa Cupelor cu Wiener Neustadt si Atletico Madrid, sub acelasi “U” a evoluat “U” in 1972 in Cupa UEFA contra Levski Spartak Sofia si tot “U” a jucat in 1995 in Cupa Intertoto. Tot acelasi “U” a mai jucat alte finale ale Campionatului National sau ale Cupei Romaniei. Sa ne amintim o data: 31 mai 2015. Pentru acelasi “U” au pornit la drum 5,000 de clujeni care au uimit (a cata oara?) Bucurestiul si o tara intreaga.

Legatura marcii inregistrata la OSIM cu palmaresul de la FRF este esentiala. Ce entitate si cum o gestioneaza e secundar, tocmai am dovedit prin insiruirea anterioara ca nu o societate non-profit sau una comerciala conteaza, ea doar gestioneaza activitatea curenta. Asta ca sa terminam cu spaimele legate de “clone”.

Cand a fost nevoie de echipament, cei doi studenti clujeni (Mihai Tripa si Andrei Suciu) au adus de la Praga un set de echipament alb-negru. Si alb-negrul a ramas timp de 97 de ani.

Sigla a fost si a ramas acest unic “U”, chiar daca, de-a lungul timpului, au existat diverse forme de design.

Nu o sa fiu partizanul unuia sau al altuia. Pentru mine, ca si pentru imensa majoritate a “U”istilor important e ca simbolul sa traiasca, sa raman unul din brandurile esentiale si perene ale Clujului.

Orice noua constructie care ar continua “U” va trebui insa sa ii urmeze celei actuale (in cazul falimentului) si nu sa o dubleze. Asta e ESENTIAL.

Nu mai e mult, vine 2019 si “U” isi va serba centenarul. E musai ca atunci, la aniversare, “U” sa fie acelasi din 1919. Si va fi !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s