“Cazul Candea”

De aia e frumos la “U”, ca nu te plictisesti niciodata. Cand crezi ca nimic nu te mai poate mira, mai apare ceva, mai vine cineva si iti arata ca optimistul ala care il contrazice pe pesimist (“Mai rau nu se poate” versus “Ba se poate”) are dreptate/

In seara asta nu voi vorbi despre walteri si mariete, despre boci si iordanesti, o fi vremea sa vorbim in seara asta si despre ei. Ca dezastrul in care se afla “U” este o realitate, pentru unii o adevarata tragedie, un abis din care putini mai vad o iesire.

Acum vom vorbi despre educatie. Ca de aia numele e “Universitatea”. Nu ma mai iluzionez sa cred ca mai avem multe din boemia si “studentismul” anilor de inceput. Si daca s-ar numi “Recolta Spicul Luna”, tot despre educatie ar fi vorba. Dar aici este “Universitatea”.

Aflam un caz uluitor. Un jucator al “Universitatii”, student la UBB, refuza “convocarea” la echipa UBB angrenata in Campionatul National Universitar. Stirea de aseara, care nu e infirmata de cel in cauza, spune ca Rares Candea, jucatorul “Universitatii” a facut tot posibil sa NU mearga la Arad, alaturi de alti sase colegi din echipa de seniori, la un meci din Campionatul National Universitar. Si nu a mers.

Candea

Lasand la o parte un principiu cat o axioma care spune ca cel mai bun antrenament este jocul, baiatul asta a dovedit ca nu a inteles absolut nimic din ceea ce inseamna “U” in spirit. Pentru ca la “U” asa a fost intotdeauna, cu spirit, cu studenti, cu studentie.

Indiferent de motivele pe care le-a avut, indiferent de cel/cei care l-au sfatuit, Candea isi taie singur craca de sub picioare. Nici macar sfert de fotbalist (inca nu a dovedit nimic, nici macar la nivelul ligii a doua nu a rupt normele), gandeste, probabil, ca legatura cu UBB e un fel de corvoada. Numa’ sa stie ca uneori si pentru noi, suporterii, e o corvoada sa ii urmarim evolutia.

In momentul asta, “cazul Candea” nu e o surpriza. Jucatori de 20-21 de ani, care, asemeni subiectului de azi, nu au aratat inca nimic, nu inteleg ca in momentul asta e cazul sa joace pentru ei si pentru suporteri, si atat. Sigur, evident, contractele trebuie respectate, banii trebuie platiti, cazari, masa, medicatie, absolut tot ce e contractual trebuie respectat. Numai ca, nu-i asa, contractul e intre doua parti. Principiul “ofera pentru a primi” fnctioneaza in ambele sensuri. Nu parafrazez nici un presedinte american, dar il intreb pe Candea: “Inainte de a cere sa fi respectat ca fotbalist, tu ce ai oferit lui U” ? Ma intreb, ca o perspectiva in viitor, ce va scrie in CV-ul lui Candea? Va scrie “U” si apoi ce? FC Zalau? Avantul Reghin? Poate CS Iernut? Cu o atitudine ca cea din saptamana asta, ma indoiesc ca CV-ul va contine ceva mai “acatarii”.

Pentru Rares Candea si toti copiii astia debusolati ai lui “U”, un citat la care eu tin foarte mult, apartinand unei fete care venea candva de la Bucuresti pentru a se atasa definitiv de “U” : “Si pentru ca, daca n-ar fi fost “U” n-am fi fost nici noi, miile, sutele de mii de iubitori ai lui “U”…Fiindca “U” ne-a atins sufletele…Si pentru ca oricine a simtit adierea “U”… s-a schimbat! Si pentru ca oricine a trait “U”… s-a schimbat!  Daca n-ar fi fost “U”… CINE AM FI FOST NOI?” – SVETLANA SIMION, multipla Campioana Nationala cu “U”, componenta a Echipei Nationale a Romaniei.

Foto: SILVIU CRISTEA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s