La inceput de dr”U”m

De ani de zile, suporterii “Universitatii” clamau o realitate pe care, se parea, doar ei o vedeau. “U” vine de la “Universitate”. De-a lungul istoriei sale, “U” a fost “pastorita” (moral si nu numai) de mairi universitari clujeni. Nu si in ultimele doua decenii. “Universitatea” parca s-a lepadat de o ruda saraca. Si, desi vorbim despre fotbal, atitudinea asta s-a manifestat asupra intregului sport in alb-negru. Suporterii au cerut mereu, in virtutea adevarului istoric, implicarea mediului universitar. Incepand cu UBB, pilonul principal al universitatilor clujene.

Ei bine, se pare ca se va intampla din nou. Mai de nevoie, mai impinse de la spate, universitatile clujene par ca dupa 25 de ani au inteles mesajul. Intre timp lumea s-a schimbat. Si lumea universitara, si lumea sportului. Se discuta acum mai mult de bugete, performante, marketing, decat de apartenenta, dragoste de culori, implicare afectiva. Nu imi place neaparat, dar e un dat si trebuie sa ne obisnuim cu asta.

Ma gandeam, zilele astea, mai ales in lumina realitatilor anului 2016, ce ar trebui sa faca, in constructia asta, Universitatile. Desigur, un prim raspuns e simplu de dat: fara un efort financiar deosebit, Universitatile clujene dispun de o logistica ce ar face invidioasa orice grupare sportiva. De la noi si de aiurea. Parcul Babes, cu terenurile sale, baza ideala de pregatire si antrenament, Caminul Sport XXI sau alte facilitati de cazare, masa, vitaminizare, colaborare cu kinetoterapeutii si preparatorii FEFS, toate astea sunt elemente logistice care asigura un climat de pregatire si scuteste un club de eforturi financiare care nu sunt de neglijat. Asta e partea simpla si realizabila imediat.

ucluj

Ce vreau eu insa de la UBB, UT, USAMV, UMF si celelalte universitati este implicarea in reconstructia spiritului. Da, stiu, suntem in 2016, dar nu e deloc anacronic. I-as spune, daca vreti, un “marketing social”. Clujul trebuie sa fie, din nou, constient de comoara pe care o are. Masa de studenti e una din tinte. Va amintiti ce spuneau cei de acum 30-40 de ani? Ca multi veneau la studii la Cluj stiind de la parinti sau rude, care la randul lor au studiat aici, despre “U”. Si plecau in tara, dupa 4-5 ani de studii, cu “U” in suflet. Asta e una din pierderile grele suferite. Asta e unul din obiectivele pe care trebuie sa si le asume Universitatile clujene. Nu e usor, nu e de azi pe maine, dar dispun de destula stiinta pentru a reusi. Tribuna, masa de spectatori, este esenta sportului. Nimeni nu e interesat de o echipa campioana mondiala care joaca cu tribune goale. Toata lumea e fascinata de spectacol, de spectatori, de atasament si bucurie.

Sa nu uitam, de asemenea, ca Universitatile isi trag masa de “subiecti” din scoli. Cu eforturi care nu sunt atat de mari pe cat s-ar crede, trebuie sa creeze o emulatie catre “U” dinspre sportul scolar. Le fac provocarea de a incerca sa puna sub simbolul lui “U” competitii scolare. Nu e greu. Trebuie doar sa inteleaga importanta acestei miscari. Au scoala de marketing, ce e asa greu sa gandesti o bursa “Zoltan Ivansuc” sau una “Dan Anca”? Poate UMF isi va aminti de doctorul Mircea Luca si va construi o competitie dedicata acestuia. Poate ca, de ce nu, universitatile ar oferi cateva burse de studiu unor suporteri. Ca ii vrem educati. Si noi, si ei…..

Asta e ceea ce eu imi doresc de la Universitati. Asta a fost si este menirea lor in acest proiect. Pe langa logistica amintita mai sus, aici vad eu rolul lor esential in revigorarea spiritului “Universitatii”. Lucrati pentru “U” si “U” va va rasplati. Lasati aranjamentele financiare pentru acei parteneri care vor veni, natural, langa performanta. Lasati latura sportiva, lasati fotbalul in sine pe mana celor care se pricep. A profesionistilor. Ati intrat intr-un proiect comunitar care poate fi unic in Romania. Se apropie centenarul. Poate ca va veni dinspre ceruri intrebarea doctorului Hatieganu: “Ce ati facut cu U”?. Realizati oare cata bucurie i-ar produce raspunsul vostru: “U e bine. Pentru ca e….U”

Viata asta tin cu “U”!

Advertisements

2 thoughts on “La inceput de dr”U”m

  1. Care e comoara aia? Ca eu sunt nascut si crescut in Cluj ,traiesc aici de peste 40 de ani si niciodata nu am simtit sa “vibrez” langa acest “spirit” …Niciodata ! si am vazut multe…
    U (si scriu U cu litera mare doar fiindca incep o propozitie si pe vremea comunistilor )a fost o echipa tinuta in brate de autoritati,impinsa mereu din spate…si asta doar pentru ca asa au vrut orgoliile si asa a dictat cineva…Iar Liviu Hatieganu a vrut sa spuna cu totul altceva,scurtele propozitii care sunt acum scoase din context faceau referire la altceva…
    Oricum u cluj a murit in 1918 cand din vechea echipa nu s-a intors mai nimeni…

    • ma Danut…. ma Mirel…. Nu toti pot “vibra”. Unii sunt defecte genetice. Se intampla si asta. Cat despre ce scrii tu…. “Liviu” Hatieganu? “1918”? No bine, prietene, cu tine m-am lamurit. Doar asa, sa stii si tu si altii, eu nu sterg nici un comentariu. Intotdeauna e bine sa vada lumea… In capul ala al tau e o ciorba de varza. Dar apropo, acuma nu mai esti Dorin? 🙂 Tot gmail, dar alta adresa? In Andrei Muresanu e cald? Ploua? :)……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s