Cronica la jumatate de t”U”r

Si am pornit. Soarta lui “U” este sa existe spre bucuria suporterilor sai. A spus-o insusi Iuliu Hatieganu, o simt toti “U”istii. Care, din fericire, sunt infinit mai sensibili la o deplasare la Gilau decat la un efemer trofeu obtinut prin mlastinile unei ligi care nu mai are nimic din nobletea sportului.

“U” a renascut greu. Greu pentru ca dorinta de a face totul ca la carte, fara sincope si fara compromisuri, s-a lovit de multa birocratie. Singurul lucru care nu a fost greu in acest inceput a fost reintoarcerea multor din cei carora “U” le-a oferit totul. Cariera, faima, bani. Si care au stiut sa vina la momentul oportun. Pe teren si langa. Parca e mai usor sa construiesti cu Pacurar, Abrudan, Giurgiu si Goga in teren, si cu Sabau, Pojar, Popescu si Sisi pe margine.

A inceput, asadar, cea mai mediatizata Liga a patra din istoria AJF Cluj. Cu 15 echipe, printre care si “U”. Si cu ambitii pe masura. “U” vrea sa urce an de an, celelalte vor sa demonstreze ca sunt, si ele, echipe de fotbal. Cand joci meciurile cu “U” pe Stadionul Dr. Mircea Luca, e normal sa dai totul. Si, desigur, sa faci poza de grup, ca orice echipa mare care joaca cu adevarat fotbal.

Noi, cei mai multi dintre noi, nu am fost obisnuiti cu acest nivel. Auzisem, poate, de la unul sau altul despre grozavii si scene de amatorism caracteristic acestei ligi. Primele sapte etape ne-au aratat insa partea frumoasa a acestei ligi de amatori. Nu am vazut intrari criminale, nu am vazut lufturi sau mingi prin cucuruz, nu am vazut arbitri batuti sau spectatori cu furca in mana. Am vazut insa multa daruire. Multa ambitie. Mijloacele, sigur, uneori au mai suferit, dar ele au fost, aprooape intotdeauna, la limita bunului simt.

I-au trebuit lui “U” sapte etape si sase meciuri (am stat in prima, datorita numarului impar de echipe) ¬†pentru a ajunge pe primul loc. In timpul asta am castigat cu 12-0 dar am si facut un egal, 2-2. Am vazut, probabil cele mai bune doua “contracandidate” ale “Universitatii”, Turda si Gherla. Nu am pus ghilimelele din lipsa de respect ci din evidenta ca daca isi doreste parcursul ascendent, atat Turda cat si Gherla nu pot fi decat etape.

Surprinzator sau nu, despre echipa si jocul sau nu o sa spun multe. Poate, doar, ca, beneficiind de un ax central de prima liga (Abrudan, Giurgiu, Goga), beneficiind de conditii mult deasupra ligii in care joaca, fiecare dintre ceilalti jucatori au sansa uriasa de a arata ce stiu. Pentru ca, spre deosebire de anii din urma, sita va cerne. Constant si continuu. E musai sa fie asa. Cand il vezi pe Goga cu cata placere joaca, ce fata senina are, ori dai totul, ori lasi pe altul.

Asta e "U", astia-s fanii. In liga a patra.

Asta e “U”, astia-s fanii. In liga a patra.

Poate ca cea mai importanta realizare a acestei “faceri” este constanta si devotamentul fanilor. Media prezentei pe stadion este de 2,600 de spectatori pe meci. Cate 1,000-1,500 in deplasarile de la Gilau si Turda. Multi si frumosi. Probabil ca asta e castigul cel mai mare. Confirmarea atasamentului. “Nu conteaza liga / Cand iubesti echipa” nu e doar o lozinca sau o scandare a peluzei. Familia “U” se reuneste incet. La meciuri participa de cele mai multe ori rugbystii si handbalistele “Universitatii”. Le asteptam pe baschetbaliste si baschetbalisti, pe voleibaliste si voleibalisti, pe handbalisti.Undeva, intr-un colt de pagina, spunea o handbalista despre meciul de ieri cu Gherla: “2-0 pentru noi”. Acest “pentru noi” trebuie sa adune. Pentru ca “U” a fost intotdeauna mai mult decat club, sportivi, spectatori. A fost si arata ca stie sa fie o familie. Familia “U”.

Foto: Noemi Arman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s