Manual de manipulare. Cu “U”, ca da bine…

Incep prin a va ura voua, “U”istilor mei dragi, de acasa si de aiurea, un An 2017 frumos si cu bucurii. La Multi Ani, “U”!

A trecut prea mult timp de cand nu am scris, si e vremea. Au trecut si colindatorii, si uratorii, si sarmalele si palinca.

Nu stiu cat de neobservat a trecut un interviu “acordat” de Dnul Ovidiu Vasu, directorul CS “Universitatea”, in cjsport.ro. Il gasiti AICI. Doar mie mi se pare ca e unul “servit”, cu intrebari “cuminti”, cu raspunsuri adanc pregatite si plin de sofisme?

Interviul asta se vrea o radiografie a Clubului Sportiv in 2016, dupa sablonul limbii de lemn (“la ceas de bilant…. blabla…blabla…”). O radiografie facuta de responsabilul cu performanta. Daca insa ii citesti raspunsurile, o singura concluzie e valabila: “la clubul asta NU SE DORESTE performanta”. Ca, nu-i asa, asta costa. Si nu avem de unde.

ucluj

Desigur, ne laudam cu 313 medalii (le gasiti insiruirea pe site-ul clubului) pe la tot felul de sporturi si competitii, ne laudam cu sportivi la JO de la Rio (nu are, dupa parerea mea, nici un merit clubul si diriguitorul sau pentru asta), dar concluzia e una clara: “Nu putem face performanta ca nu avem bani”. De zici ca un manager e pus acolo ca sa semneze deconturile soferilor sau cumpararea de hartie igienica.

Sunt insa cateva afirmatii ale domnului sus-mentionat care uluiesc. Oriunde in lumea asta, esenta si varful de vizibilitate al unui club polisportiv asa cum este CS “U” e dat de sporturile de echipa. Cand vorbeste despre asta, onor domnul director are cateva afirmatii uluitoare. Sa le luam pe rand:

– “Eu nu mă pricep la handbal, rugby sau judo“. Asa ceva….. De parca cineva ii cerea sa fie antrenor emerit sa sporturile astea !!!! Grav e ca desi, banuiesc, “se pricepe la volei”, echipa feminina e in liga secunda, iar cea masculina se zbate an de an la retrogradare. Daca e asa, mai bine ca nu “se pricepe” la alte sporturi…. E de spus aici ceva ce trebuie stiut: la handbal fete, la baschet fete, la rugby, toti sponsorii vin direct la echipe. Nu e absolut nici un merit al CS “U” sau al directorului sau. Clubul are doar “implicarea sportiva” si asigura doar cheltuielile de competitie (taxe, deplasari, sali, baremuri). Sunt si astia niste bani, dar o parte infima din bugetul oricareia din echipe. Aceeasi cunoscuta sintagma “nu permite legea mai mult”.

– “Am avut un protocol, dar pe urmă a expirat“. Asta spune diriguitorul “Universitatii” cand vine vorba de “relatia” cu echipa de baschet masculin U-BT. Exact asa. Si dupa ce a expirat, ce ai facut, Domnule Vasu pentru ca brandul “Universitatea” sa nu fie folosit in lipsa oricarei intelegeri? Stiti bine ca subiectul asta e unul sensibil (poate cel mai sensibil) cand vine vorba de “U”. Tensiuni acumulate si nerezolvate intre suporteri si echipa fac ca orice echipa vizitatoare care are nuclee de suporteri coagulate, sa vina si sa domine salile din Cluj. Mai mult, ca sa fie haosul complet, avem U-BT dar avem si “U” Cluj (e drept, in liga a doua, dar acum cativa ani in prima liga). Domnul Vasu se declara suparat ca U-BT pare ca a ales sa se “legitimeze” cu brandul FC Universitatea, si spune, fara sa respire: “Dacă îşi vor legitimitatea, trebuie să vină înspre clubul mamă. Fotbalul e cu fotbalul, acolo este marca U pentru fotbal, dar pentru toate celelalte secţii este Clubul Sportiv Universitatea” Serios? Unde e asta inscrisa in marcile de la OSIM, domnule? Asta ca sa nu recurgem la argumente istorice. Ca in 1919 s-a infiintat echipa de fotbal, daca e sa ne referim la branduri si istorie.

– “Fiecare secţie se autoconduce. Nu Vasu e de vină că handbalul masculin merge prost sau că baschetul feminin merge bine. Clubul ajută cu ce poate, în rest, consiliile de conducere ale acelor secţii sunt cele care îşi aduc rolul“. Pai, stimate Domn, daca “nu Vasu e de vina”, ce rol mai are Vasu? Ti-e chiar indiferent brandul “U” ? Ce rol mai are Vasu ? Sa contabilizeze medalii la scrabble, box feminin sau patinaj cu role? Asa intelege managerul CS “Universitatea” sa se raporteze la menirea si rolul lui?

Pana la urma, toate intrebarile puse sunt retorice. ca despre management vorbesc niste fapte si gesturi care sunt vizibile. Pe site-ul clubului a aparut un “Raport de activitate pe 2016”. Il gasiti AICI. No offence, dar un asemenea “raport” il facea un elev dintr-a noua la ora de compunere. Nimic despre resurse, nimic despre strategie, o insiuire de rezultate, si atat. Cam asta e viziunea de “management”. In conditiile astea, sa nu ne miram ca opinia generala este ca “la CS U nu se doreste performanta“.

Inainte sa inchei, trebuie sa mentionez ceva: am toata aprecierea si tot respectul pentru sportivii care au adus cele 313 medalii. Nu e vorba de a-i pune in plan secund, stiu cate eforturi de toate felurile fac. Pentru ca CS “U” doar se lauda cu ei. Cand e vorba sa se implice, o face “doar cat poate”. Adica mai deloc.

Subiectul e amplu, presimt ca asta e doar primul episod. Vor mai urma, altele. probabil vor exista reactii. Cert e un singur lucru: Brandul “Universitatea” merita o soarta mai buna. Si, probabil, este vremea ca el sa revina acasa. La comunitatea clujeana. Despre asta, cat de curand !

Viata asta tin cu “U” !!!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s