Sa ne bucuram. Dar nu prea tare

Asadar, in sedinta de guvern de joi s-a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii Sportului 69/2000.Se spune ca era absolut necesar. Probabil.

Acum, sa vedem despre ce e vorba. Inafara unor prevederi legate de contracte (Contract de servicii sportive, introdus prin prezenta OUG), probabil ca cea mai importanta modificare este prevederea privind posibilitatea finantarii de catre autoritati publice locale a sportului. Atentie, A SPORTULUI, nu exclusiv a sportului DE PERFORMANTA. Cu stabilirea unei limite de “pana la 5% din bugetul respectivei autoritati locale”.

Bun. Sa vedem ce inseamna asta. Cateva lucruri trebuie spuse:

Limita este de “pana la 5%”. Adica autoritatea locala poate decide cat si cum, in aceasta limita. Poate, cu alte cuvinte, aloca 1%, 3,14%, 4,67% dar nu mai mult de 5%. Sa vedem punctual cat si mai ales cum o vor face.

Facand un studiu pe principalele 25 de orase ale Romaniei (ma mir ca inca nu a facut-o nimeni), vom constata ca in multe cazuri limita asta a fost atinsa (sau pe aproape). Sunt cazuri si cazuri. Orase si orase. Va amintiti de suma de 20 mil lei alocata initial de CL Tg Mures pentru 4 echipe? Ei bine, conform acestei limite, suma maxima la Mures ar fi de 4 milioane de euro, adica pe la 18,5 mil lei. Doar pentru a avea cifre concrete, sa va spun ca limitele de 5% ar insemna: pentru Bistrita, 2 mil euro, pentru Zalau 1,6 ,mil euro, pentru Baia Mare 2,9 mil euro, pentru Alba Iulia 1,5 mil euro, pentru Sf Gheorghe 1 mil euro, pentru Bacau 2,8 mil euro, pentru Galati 3,7 mil euro, samd. Sume maximale care nu te dau pe spate.

Exista insa si orase in care, daca s-ar folosi limita de 5%, s-ar finanta cu sume cu adevarat impresionante. Top 3 (inafara Bucurestiului) e format din Timisoara 10,7 mil euro, Cluj 10 mil euro si Oradea cu 9,6 mil euro. Sume semnificative ar avea la dispozitie Sibiu cu 5,9 mil euro, Iasi cu 5,5 mil euro, Constanta cu 5,2 mil euro, Craiova cu 4.9 mil euro si Ploiesti cu 4,1 mil euro.

Suma totala pe cele 25 de orase “studiate” trece usor de 100 mil euro anual.

Problema insa e alta. Daca autoritatile locale nu au capacitatea sa isi faca un plan adevarat care sa contina niste elemente obligatorii (un minim de 40% din total pentru juniori si sport scolar, o limita maxima pe echipa/sport, etc), ne vom trezi cu tot felul de aberatii.

Orasele mari ma indoiesc ca vor “indrazni” sa atinga suma maxima permisa. Nevoile atat de mari ale unei metropole vor “musca” din maximele astea. In egala masura, multitudinea de echipe si sporturi din aceste orase vor marunti finantarile. Pe de alta parte, orasele mici vor putea aloca sume mari pentru o singura echipa. Si asa ne putem trezi cu finantari de 1 mil euro la VCM Zalau sau 1,6 mil euro la CSM Bistrita (handbal) sau, de ce nu, 2 mil euro la HCM Rm Valcea. Se vor plati, adica, salarii la tot felul de “calatori” prin sportul romanesc, si asta nu va aduce absolut nici o valoare adaugata. Ceva de genul aberatiilor de acum de la echipa de handbal CSM Bucuresti.

Ce vreau sa spu? Daca “legiuitorul” nu a fost sufficient de “destept” sa introduca aceste reguli, de ce ar face-o o autoritate locala plina de politruci? O sa devina sportul romanesc un fel de “Eldorado” pentru tot felul de sportivi de mana a doua a lumii. Si cu asta ce am realizat? Ce ne ajuta asta in perspetiva Tokyo 2020? Cu NIMIC.

Sa vedem care va fi “scenariul”? Vor aparea super-echipe la Timisoara, Cluj, Oradea sau Sibiu? Sau mai degraba se vor consolida finantari “patriotic-locale” doar de dragul unei mandrii lipsita de continut?

Asa ca, sa ne bucuram. Dar nu prea tare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s