Sa vorbim de bugete

Am vazut in seara asta o finala a Cupei Ligii. Total neinteresant, ati spune. Poate. Eu unul m-am bucurat pentru bucuria dinamovistilor. Nu-s unul din “frati”, dar apreciez ca e singura echipa in tara asta care mai pastreaza un spirit. Care mai inflacareaza mase. Care are grija de suporteri. Careia ii pasa inca de suporteri.

Nu asta voiam sa va spun. In comentariile post-finala, se discuta de ce va urma, cu niste clisee obisnuite. “Daca vrea performanta, Negoita trebuie sa bage adanc mana in buzunar”… “trebuie investitii serioase”…. etc. Fraze de astea, spuse din adancul putului gandirii unor vesnici si nelipsiti “comentatori”. Care nu au condus in viata lor altceva decat, poate, propria masina….

Asta m-a incitat un pic sa vad cum e cu “investitiile” astea in fotbal. Sa facem, cu alte cuvinte, niste calcule. Sigur, ce urmeaza nu o sa gasiti in presa de sport. Ca acolo nu exista analize, fie ele si de genul asta. Ca acolo daca nu scrie de Becali in 5 fraze din 7, aia s-au dus degeaba la redactie.

Ce urmeaza trebuie citit si in cheia revenirii “Universitatii” in prim plan. Pentru ca ce se aplica altora, trebuie sa se aplice si noua.

Asadar, sa vorbim de managementul unei echipe de fotbal. Care, nu-i asa, pare o chestie cosmica. Si e, de fapt, simpla si clara ca un rau de munte.Si pentru ca vorbeam de finala din seara asta, sa luam echipa asta drept “obiect”.

O echipa de acest nivel POATE si TREBUIE sa se intretina singura. Chestia cu “investitiile”, cu “bagatul mainii in buzunar”…ar trebui sa dispara. Sa vedem..

Locul trei in liga asta amarata cum e ea, e “recompensat” cu 2,5 milioane de euro din drepturi TV. Cupa Ligii aduce 400,000 de euro. O medie de 5,000 de spectatori la pret modic de 10 lei, aduce pe sezon vreo 200,000 de euro. La nivelul asta, un sponsor trebuie sa aduca vreo 150,000 de euro. Mai puneti un marketing “destept” si adaugati 100,000 de euro anual. Calculati si aflati un venit total de 3,35 milioane de euro. Sume certe, nu povesti cu patroni imprumutatori…..

Sa trecem la cheltuieli. Aici voi fi, poate, subiectiv. Dar eu unul NU CRED ca exista (sau va exista curand) vreun fotbalist in Romania sa merite mai mult de 10,000 de euro. Net. Pe luna. Altfel am vorbi de sume indecente pentru valoarea “produsa”. Sa spunem insa ca ai in lot doi care merita limita asta maxima. Langa ei, adaugi jucatori de 8,000 sau 6,000. Tot net. Si tot pe luna. Un buget de salarii corect, pe acte, cu absolut toate taxele platite la stat, fara smecherii si “inventii”, ajunge la 2,2 milioane de euro anual. Adaugati vreo 250,000 anual pentru staf (vreo 6 persoane) si va apropiati de buget salarial de 2,5 milioane de euro. Curat, transparent, pe hartie, cu acte. Si, sa nu uit, din el vreo 600,000 de euro merg la stat sub forma de taxe.

Cheltuieli mai ai. Deplasari, organizare meciuri acasa, medicatie, cazari, 2 cantonamente, angajati, etc. Toate astea insumate, costa vreo 450,000 anual. Ca sa ne intoarcem la “U”, adaugati vreo 200,000 anual pentru un centru de copii competitiv. Mai adaugam o “rezerva” de 100,000 anual. Daca le adunam toate, ajungem la 3,25 milioane de euro.

Tocmai am demonstrat ca nici un “patron” nu trebuie sa scoata nici un leu din buzunar. Oricine e interesat poate primi calculele detaliate. Si va asigur, cu bugetul asta poti oricand sa te bati la titlu, Si sa il castigi. Orice alte sume nu-s decat “sifonarii”. Cu gust de frauda.

Poate ca va ganditi la cheltuieli suplimentare generate de participari europene. Va asigur ca in turul I al Europa League, chiar daca esti eliminat, balanta e pe un plus de 30-40,000 de euro. Cu cat inaintezi, plusurile cresc. Castigi, asadar, nu cheltui.

Am spus toate astea pentru ca e plin in presa romaneasca de minciuna enuntata tafnos: “nu se mai investeste in fotbal”. Nu, Domnilor, se fura la greu din fotbal. Si e fraudat statul. Si individul. Fie el fotbalist, antrenor, sau suporter.

Asadar, domnilor “comentatori” de doi bani, lasati-o pe aia cu “investitul”. V-as cere sa investigati cate ceva despre bugete, dar mi-e teama ca daca nu va “adapati” de la zisele lui becali, mimi sau shumi, ramaneti in pana de idei.

Viata asta tin cu “U” !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s