Daciada ajefeului

Sa fiu iertat. Nu ideea in sine a facut din “Daciada” un simbol comunistoid. Ci felul in care a fost transformata o miscare de sport de masa altfel laudabila, intr-o uriasa masinarie de propaganda.

Credeati ca a “murit” odata cu 1989? Asa credeam cu totii…Maaaare eroare. Ne-a dovedit-o AJF Cluj in dupa-masa zilei de vineri.Sa le luam pe rand.

Nu am inteles de ce a fost mutata finala Cupei Romaniei faza Judeteana de pe Cluj Arena, pe baza Dan Anca. Meciul cu Chile ? Sa fim seriosi, nu e martie, e iunie. Gazonul de pe stadionul Mircea Luca arata impecabil, de vineri pana marti sunt doua zile libere de eventuala refacere. Atunci? De ce? Desigur, stim raspunsul: din cauza lingailor de la CJ Cluj si AJF Cluj. Care nu au vrut, Doamne feri, sa il supere pe supremul Burleanu. Ganditi-va doar ca merita si Gloria Catina, echipa de liga a V-a sa aiba sansa unica de a juca pe acest stadion. Si sa se bucure de asta.

A fost, inaintea finalei, o interminabila festivitate de premiere. A tot ce misca in fotbalul judetean. Au fost premiati copii, echipe, arbitri. Nu a fost de ajuns. Au fost premiati primari, viceprimari, secretari. Lipseau popa si sefu’ de post. Sa nu va inchipuiti nu stiu ce premii. Niste diplome si niste tinichele de 3 lei cu iz de cupe, cupite si cupisoare. Penibile precum festivismul desantat si de doi lei.

Despre finala, nimic. Un meci total dezechilibrat, intre jucatori de liga I si amatorii de la Catina. Recunosc, “incitat” de “galeria” de la Catina, l-am tot urmarit pe Linu, un nr 11 clasic care, promiteau catinenii, ne va uimi. Ne-a uimit, e drept. De doua ori in 90 de minute el, Linu, a reusit sa iasa din cercul de la centru. Spre terenul advers.

“U” si Gloria Catina. Impreuna, ca fratii / Foto: Robetrt Popa/Ziua de Cluj

Si asa am ajuns la esenta prezentului text. Organizatorii. Un AJF absolut rupt de realitati. Condusa de doua nulitati. Numele lor? Presedintele Vasile Marc si primvicepresedintele Ioan Maja. Cum care Maja? Da, ala care acum vreo 15 ani era vajnic conducator al “Universitatii”. Cu ce rezultate, se stie. Sper ca nu ma insel, dar el a fost cel care a “infiintat” un U1919 care a jucat pe la Sarmasag parca. Ca no, omul se credea conducator. Si uite, conducator a ramas. E drept, nu stiu cum “se pupa” functia de vicepres la AJF cu cea de proprietar, presedinte, antrenor (mai stiu? masor, sofer, ce o mai fi pe la o echipa) la Unirea Floresti, echipa ce joaca in Liga a IV-a patronata de acelasi AJF unde e sef.

Ei bine, astia doi au fost maestrii organizarii. De ce la Dan Anca? De ce, de exemplu, nu pe Clujana (daca pe Cluj Arena nu s-a putut)? Pai, inteleg ca li s-a cerut chirie. Vreo 800 de lei. Suma “exorbitanta”. Asta desi au pus bilet de 10 lei. Si au declarat ca “galeria Universitatii va sta in spatele portii, in iarba”. Ca, nu-i asa, in tribuna trebuie sa stea invitatii. Prostii sa plateasca 10 lei si sa stea in iarba de un metru. Ca urmare, galeria a refuzat sa intre, a stat pe dambul de langa poarta. De unde a cantat tot meciul, cum stiu ei mai bine.

Sigur, asta nu a fost pe placul cuplului Marc-Maja. Care, dupa terminarea meciului, a interzis deschiderea portilor sa intre galeria pentru a se bucura alaturi de echipa. Meciul se terminase, era plin de jandarmi si stewarzi, ce mama primejdiei se putea intampla? Fiind intrebat de penibilul situatiei, Vasile Marc a avut cuvinte si atitudini de secretar de partid. Penibil!

Frumos a fost gestul echipei care a iesit ea inafara bazei si s-a bucurat impreuna cu galeria. Saracu’ Vasile Marc! Nici macar atunci nu a inteles nimic. A avut, si atunci, aceeasi atitudine aroganta si sfidatoare.

Cu asemenea “conducatori”, e cum va spuneam. “Daciada” in forma ei respingatoare nu a murit. O tine in viata personaje sinistre precum Vasile Marc sau Ioan Maja.

Ce bine ca scapam de voi, ajefeilor !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s