Cum sa intelegi finantarea …

Textul ce urmeaza este unul mai tehnic. Cer asadar un pic de atentie si rabdare. Nu e vorba de laserul de la Magurele, dar e vorba de bani… Bani pe care CS “Universitatea” ii ia ca finantare de la Ministerul Educatiei Nationale. bani care (am demonstrat asta), in lipsa oricarei capacitati manageriale de a atrage banii privati spre club, reprezinta (o spune clubul, nu eu), 61% din buget.

CS “Universitatea” este finantata pe partea Ministerului, pe baza unei evaluari anuale. Evaluare realizata de Federatia Sportului Scolar si Universitar (FSSU) din structura Ministerului Educatiei Nationale. Evaluarea se face pe baza unor norme de evaluare aprobate prin Ordinul de Ministru 6120/20.12.2016. FSSU face evaluarea si ar trebui sa publice rezultatele pe site-ul propriu, conform Ordinului mentionat. E drept, eu nu am gasit aceste evaluari. Poate nu am stiut eu sa caut. Nu asta este insa subiectul, ci acele norme pe baza carora se face evaluarea.

Normele impun patru criterii de evaluare si impun procente din suma totala acordata pentru fiecare dintre ele:

  • criteriul 1 – numarul si specificul sectiilor active si campionatul in care evolueaza – 25% din subventie
  • criteriul 2: – numarul de sportivi legitimati – 40% din subventie
  • criteriul 3: – performanta clubului pe plan national – 20% din subventie
  • criteriul 4: – performanta clubului pe plan international – 15% din subventie

O observatie: pare ciudat si total neprofesionista impartirea procentuala. Pare ca importanta este cantitatea si nu performanta. Partial e adevarat, dar daca citesti punctajele vei intelege ca e relativ.

Subcriteriile din spatele fiecaruia din cele patru criterii evidentiaza impartirea pe sporturi olimpice si neolimpice. Ceea ce este logic, fiind vorba de subventie de la bugetul de stat, iar interesul de reprezentare la mari competitii fiind evident si legitim. Asta se vede limpede din punctaje.

La criteriul 1, surpriza mare vine din punctarea sectiilor intre sporturi individuale si joc de echipa. Ramanand doar la sporturile olimpice, fiecare sectie de sport individual puncteaza cu 50 de puncte, iar sectiile de sporturi de echipa puncteaza cu 400 puncte (daca echipa e in prima divizie), respectiv 200 puncte (in a doua divizie). Sportul de echipa neolimpic puncteaza doar cu 30 de puncte (cazul rugbyului)

La criteriul 2 este evident ca sporturile de echipa olimpice sunt cele care puncteaza de departe cel mai bine. Pentru fiecare sportiv de la o echipa de sport olimpic (400p), trebuie sa ai opt sportivi de la un sport individual olimpic (50p) pentru a egala situatia. Despre neolimpici (20 de puncte) nici nu mai merita sa vorbim.

La criteriul 3, care trebuie sa masoare performanta obtinuta, desi ponderea sa pare prea mica (20% din subventie), veti observa ca si aici sunt “favorizate” cu prisosinta echipele de la sporturile olimpice. O echipa campioana nationala la un sport olimpic puncteaza cu 1,250 de puncte. Un sportiv de la un sport individual campion national puncteaza cu 27 de puncte. Cu alte cuvinte, ar trebui sa ai 46 de campioni nationali la sporturi individuale olimpice pentru a egala o echipa campioana nationala.

Doar asa, pentru exercitiu, diferenta de clasare a echipei de baschet feminin (locul 2 in 2017 fata de locul 7 in 2016), aduce clubului o diferenta de punctaj de 550 de puncte (1,000 – 450). Pentru a “compensa” performanta asta la sporturi individuale, ar trebui sa ai un plus de 20 de campioni nationali.

Criteriul 4, al performantelor internationale, nu se raporteaza la rezultate, cum te-ai astepta, ci la selectii in echipele nationale. Dar chiar si aici, un sportiv selectionat de la o echipa (sport olimpic) puncteaza dublu fata de unul de la un sport individual.

Toata analiza asta sumara mi-a luat o noapte de cautari si analiza. Nu e nimic sofisticat, nu e vreo teza (Doamne feri, nu de doctorat, va rog). Este incercarea de a intelege un mecanism. Si de a trage niste concluzii.

Mi-am dorit, sincer, ca dupa analiza asta sa pot sa spun ca inteleg de ce clubul asta are atatea sectii si mai ales de ce atatea de sporturi individuale. Mi-am dorit…. Din pacate, concluzia e exact pe dos. O analiza absolut sumara, operand si cu unele presupuneri (acolo unde datele lipsesc), plecand de la situatia celor opt echipe de jocuri sportive ale CS “Universitatea”, m-au lamurit. Responsabilii clubului nu au inteles nimic din metodologia asta si, categoric, nu au stiut (si nu stiu) sa o foloseasca in folosul clubului. Ce e asa greu de inteles? O clasare pe podium a cinci echipe in prima divizie (handbal feminin si masculin, baschet feminin, volei masculin si feminin) ar aduce, fata de situatia actuala, un punctaj suplimentar consistent la fiecare criteriu. In loc de 20 de sectii ai avea 12-13 (nu uit si nu neglijez sectiile de sporturi individuale importante si cu impact cum ar fi atletism, judo, natatie, scrima). Probabil banii nu ar fi mai multi din subventie. Doar ca impartirea lor ar favoriza echipele. Echipe performante, locuri in varful ierarhiei care, poate, ar aduce si sponsori mai usor. Ca nu-i totuna sa joci anonim cu LPS Slatina (no offence) marti la 13,00 sau sa fi pe podiumul diviziei nationale si sa te transmita Digi seara in prime-time.

Mie mi-a luat o noapte. Sunt constient ca sunt inca multe amanunte pe care nu le stiu. Am “lucrat” insa cu “materialul clientului”. Documente oficiale de la minister. Ma intreb doar, in toti astia vreo 10 ani, neclintitul Ovidiu Vasu s-a aplecat macar 10 minute pe o analiza similara?

Vad ca se produc schimbari la nivelul Consiliului de Administratie. Poate ca cei noi vor avea curiozitati. Sa puna intrebari. Sa analizeze. Mie mi-a luat o noapte… Unele concluzii sunt de “noaptea mintii”…

Viata asta tin cu “U” !

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s