NeverEnding story la CS “U”

Inainte de orice trebuie sa spun ca ma bucura orice copil, orice tanar care face sport. Intr-o tara fara absolut nici o politica coerenta la nivel national, asemenea tineri trebuie aplaudati si incurajati. Doar ca…

CS “Universitatea” Cluj si-a facut (iar) echipa de baschet masculin. Trec peste penibilul “dualismului U versus U”, ca si o gaina beata pricepe inconsistenta unei asemenea “formule”. Vasu (ca el inseamna CS U, sa nu ne facem ca nu intelegem) s-a “gandit” el sa aiba inca o echipa. Bun. A “recuperat” o generatie de jucatori de la CSS Viitorul (una care nu a stralucit la nivel de juniori dar asta nu e musai vina lor) si “si-a facut echipa”. L-a numit pe eternul Florin Covaciu antrenor, si gata. Profitand de reorganizarea gandita de FRB pentru sezonul 2018-2019 (o sinistra tampenie daca ma intrebati pe mine), a inscris-o (auziti!!!) in Liga Nationala Grupa C.

Am auzit ca au azi meci (ceva faza incipienta a Cupei Romaniei) si m-am dus sa ii vad. In sala, maxim 30 de oameni si 5 jandarmi. Pe teren, “U” Cluj versus Cuza Sport Braila. O echipa din fosta liga secunda, desfiintata (liga, nu echipa). Ati auzit pana acum de Cuza Sport? Ca si mine, probabil. Stati sa va zic scorul: 52-85. In teren la “U” copii. Sau no, aproape, in masura in care cel mai batran e nascut in 1997. Mi-am amintit ca echipa “lui Vasu” a jucat in weekend si in campionat. Prima etapa in Liga Nationala. Scor? CSM Sighet – “U” 101-62.

la o”sueta”

Sa fiu foarte bine inteles: nu am nimic cu echipele astea, bravo lor ca se organizeaza si duc baschetul la nivel de seniori in Sighet sau Braila. Numa’ ca…

Cum, Doamne, sa duci in derizoriu simbolul “U” in asemenea hal? “U” este in baschet un nume. “U” a insemnat sportivi si oameni adevarati. “U” a insemnat nea Martin si Vasile Geleriu, a insemnat Ghita Roman, a insemnat Marius Craciun, a insemnat Mircea Barna, a insemnat incredibilele Magda Jerebie, Paula Misaila, Tunde, IIldiko, Aurora, Svetlana, Simona Musat, a insemnat Floare Anca si Viorica Jurca, Mery Merca si Doina Prazaru, Heidi Schuster si Gica Bolovan. Cum Doamne, TU, cel care ar trebui sa pazesti simbolul asta de ridicol si pierzanie, CUM, Directore sa faci asa ceva??? Si stati, ca urmeaza echipa feminina, care inca nu a inceput campionatul, echipa formata aproape exclusiv din junioarele de la NBS. Dupa o revenire si doua semifinale in ultimele doua sezoane, ma gandesc cu groaza la un meci acum “U” – Sepsi Sf Gheorghe.

Si intreb: CUI foloseste? Cum poti crede ca niste copii, juniori sau aproape juniori pot “supravietui” unor infrangeri la rand la 30-40-50 de puncte? Ce rau v-au facut copiii aia sa ii “ingropati” asa?

Tinerii pe care i-am vazut azi nu au nici o vina. Joaca pentru ca le place baschetul si este admirabil asta. dar NU ASA. Puteau sa isi faca o echipa pe care sa o numeasca …sa zicem… “Furiosii din Babes”. Sunt convins ca gaseau in orasul asta mare resurse sa joace in Liga. Pentru ca, sa o stiti si asta, de la CS “U”. mai mult de 200-250.000 de lei anual nu primesc. Adica atat cat sa acopere deplasari si meciuri acasa. Pentru asta faceam noi cheta si ii ajutam. Si ne bucuram pentru bucuria lor. Dar nu asa. NU ASA!!!

Motivele “aparitiei” acestei echipe sunt atat de evidente ca nu le mai reiau. Sectie, sportivi, joc de echipa la sport olimpic, finantare de la MEN, etc. Se stiu. Si stiti de ce se intampa toate astea ? Pentru ca nu exista decat formal un Consiliu de Administratie. Pentru ca nu il controleaza nimeni pe Vasu. Pentru ca (iertata fie-mi duritatea), membrii Consiliului de Administratie resimt prezenta lor ca o corvoada si nu ca pe o datorie de suflet. Nu e asa? In vara ati avut ocazia sa o dovediti si nu ati facut NIMIC!

Nu uit nici o clipa celebrele vorbe ale fondatorului “Universitatii”, doctorul Iuliu Hatieganu. Numai ca ceea ce era valabil in 1919 trebuie adaptat anului 2018. DA, “oameni sanatosi”, DA, “nu ura, ci camaraderie”, DA, “nu specula, ci jertfa”. Ceea ce se intampla de cativa ani la CS “U” numai jertfa nu e. Si atunci, o fi “speculand” cineva starea de neputinta, indiferenta, prostie, poate chiar o anume complicitate? Gasiti fiecare raspunsul…

Imi spun prieteni ca “am ramas singur” in revolta mea. Probabil. Dar de tacut nu o sa tac. Cand o sa am ceva de spus, o sa o fac. Nu cred ca e nimic jignitor in a afirma,precum in povestea lui Hans Christian Andersen, ca “imparatul este gol”.

Stiti de ce nu ma opresc? Pentru ca, DA, “U” este o POVESTE. Poate cea mai frumoasa din sportul romanesc. Si, ca orice poveste, e nesfarsita. Chiar daca apar balauri si hidre, tot apare el, Fat Frumos!

Pentru ca… “U”

Advertisements

2 thoughts on “NeverEnding story la CS “U”

  1. Cum este posibil, legal, sa fie trecuți pe lista de joc sportivi-baschetbalisti ai clubului universitatea grupa c, absenți în sala, pe banca din deplasare? Cum a putut eternul antrenor covaciu sa faca legala aceasta absenta a celor 2 sportivi din deplasarea și meciul cu Focșani? E retoric însă e un adevăr dureros de ilegal.

  2. Oare cum poate fi legal ceea ce face posibil eternul covaciu? Sa scrii lista de jucători, sa o predai la masa și acei 2 jucători (baschetbaliști ai clubului Universitatea-grupa c) nici măcar sa nu fie prezenți în acea deplasare? Oare asa de mare este influenta acestui antrenor asupra federalilor și asupra federației de baschet? Oare cum justifica cheltuielile pentru cei 2 sportivi absenți total din deplasarea la Focșani?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s