Handbal a la Cl”U”j

Azi am vazut, prima data dupa ani si ani, o incercare de ancheta jurnalistica legata de activitatea Clubului Sportiv “Universitatea”. Nu foarte bine documentata, dar are meritul ca este prima care ridica o problema pe care eu o spun de atata vreme: managementul de doi lei de la CS “Universitatea” Cluj.

Articolul il gasiti aici. Spuneam ca nu este “foarte bine documentat” pentru ca in ceea ce priveste bugetul Potaissei Turda (totusi, detinatoarea Cupei Challange la handbal masculin), datele nu-s chiar corecte. Astfel, prin doua HCL succesive, Consiliul Local Turda acorda contributii financiare lunare de 190,000 lei (de la Consiliul local) si 130,000 lei (de la SC Salina Turda, societate a Consiliului local). 320,000 lei / luna, adica 3,840,000 lei/an. La asta se adauga doua alocari suplimentare din anul 2018 pentru organizarea semifinalei si finalei Cupei Challange, de inca 290,000 lei. Cu alte cuvinte, Primaria Turda aloca (direct sau prin Salina) suma de 4,13 milioane lei (“decat” aproape 900,000 de euro) pe an, catre o echipa de handbal.

Daca tot suntem la capitoulul asta, sa va anunt ca nu e asta un caz izolat. Consiliul local al orasului Mioveni aloca in 2018 prin HCL 64/12.04.2018, catre echipa de handbal feminin Dacia Mioveni 2012 suma de 1,760,599 lei, (aproape 400,000 de euro). Echipa asta este in liga a doua. Sa mai spunem si ca CS Mioveni, echipa de fotbal, tot in liga a doua primeste, conform aceleiasi hotarari fix 1,000,000 de euro. Un milion.

Hai sa vedem acum ce si cum finantam la CS “U” la handbal (subiectul zilei). In 2016, oficial, clubul a cheltuit 650,000 de lei cu echipa de handbal feminin. Si 230,000 de lei cu cea d ehandbal masculin. Sasesutecincizeci de mii. De lei. Sub 150,000 de euro pentru o echipa de liga intai. Nu stim in 2017, ca transparenta la clubul asta este egala cu zero.

 

Si pentru a completa informatiile acelui articol, pe langa cei 2,5 milioane primite de la Consiliul Local Cluj, clubul a mai fost finantat, in 2018 cu suma de 5,471,024 lei. Adica un buget care se ridica la vreo 8,000,000 lei. Toate cifrele astea sunt oficiale, atat cat s-au putut ele obtine de la club si de la Minister. Nu imi permit sa speculez si sa introduc in discutie alte cifre. Daca il “imparti” insa cu scrabble, cu fitness si cu schi fond, normal ca ajung maruntisuri la fiecare.

E o discutie intreaga despre moralitatea alocarilor din bugetele locale. Sigur ca, ideal, ar trebui ca astea sa se refere la infrastructura si sectorul juvenil, lasand sportul profesionist sa fie manageriat de profesionisti, pe finantari private. Numai ca, pana la urma, asta e “atmosfera”, in asta trebuie sa joci. Sau nu. Poti, sigur, sa nu aloci bani, si sa faci fantezisto-hilare studii de fezabilitate si oportunitate la rauri navigabile sau metrouri, dar rezultatul il stim. Poti sa “intorci spatele” si sa te dai moral. Gestul asta insa, in contextul dat, seamana al naibii cu ridicatul cozii la caine.

Poate ca nu scriam, dar m-a impresionat TERIBIL ce a scris unul din cei mai devotati si meseriasi fotografi ai sportului clujean, Dan Bodea. Imi permit sa ii pun aici vorbele, in loc de orice concluzie. Judecati voi singuri!

“Mai mare rușinea, ca unul dintre cele cele mai importante cluburi universitare din România să aibă două echipe cu cinci înfrîngeri din cinci meciuri, clasate pe ultimele locuri în Ligile Naționale de handbal, ambele cu șanse mici de menținere în LN… Și asta cînd, tocmai în anul cînd primul club sportiv universitar din România va celebra 100 de ani de înființare… Să știți că dacă iertarea este omenească, ISTORIA NU VĂ VA IERTA ŞI NICI UITA PE CEI CARE AȚI FI PUTUT FACE CEVA ȘI NU AȚI FĂCUT PENTRU SALVAREA ACESTOR ECHIPE…” – Dan Bodea.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s